Varhaiskasvatukseen

Globaalikasvatus varhaiskasvatuksessa - kestävän kehityksen tehtävärata ja oppimispeli

Globaalikasvatus varhaiskasvatuksessa

Tehtävärata esiopetukseen

Esiopetukseen suunnatulla kestävän kehityksen tehtäväradalla kuljetaan maailman ympäri ja opitaan kestävän kehityksen tavoitteista. Tehtävärata sisältää yhdeksän tehtävärastia, maailmankansalaisen passin sekä videon.

TEHTÄVÄRATA ON OLLUT NIIN SUOSITTU, ETTÄ OLEMME TOISTAISEKSI SULKENEET TILAUSMAHDOLLISUUDEN.

Lue lisää ja voit ladata tehtäväradan ilmaiseksi alempaa!

Oppimispeli päiväkodeille

Makedan päivä -lautapelin kansi

Varhaiskasvatusikäisille suunnattu kestävän kehityksen oppimispeli, jossa tutustutaan kestävän kehityksen tavoitteisiin seuraamalla etiopialaisen lapsen päiväkotipäivää. Sisältää pelilaudan, 10 tehtäväkorttia, videon sekä peliohjeet.

Lue lisää ja lataa oppimispeli ilmaiseksi alempaa!

Kestävän kehityksen tehtävärata

TEHTÄVÄRATA ON OLLUT NIIN SUOSITTU, ETTÄ OLEMME TOISTAISEKSI SULKENEET TILAUSMAHDOLLISUUDEN. Voit kuitenkin ladata tehtäväradan ilmaiseksi alempaa.

Tehtäväradalla kuljetaan maailman ympäri ja opitaan Agenda 2030 -tavoitteista eri maiden lasten tarinoiden kautta. Tehtäväradan tarinat ovat helposti samaistuttavia ja avaavat kestävän kehityksen tavoitteita ikätasolle sopivalla tavalla. Rataan kuuluu yhdeksän rastia ja jokaiselle lapselle jaettava maailmankansalaisen passi, johon suoritetut rastit merkitään. Ennen tehtäväradan aloittamista lapset katsovat videon kestävästä kehityksestä (3 min.). 

Lapset oppivat, että he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kestävän kehityksen toteutumiseen lähiympäristössään, mikä vahvistaa heidän toimijuuttaan ja aktiivisuuttaan ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen edistäjinä.

Kestävän kehityksen tehtävärata:

Tehtäväkortit (avautuu uuteen välilehteen)

Maailmankansalaisen passi (avautuu uuteen välilehteen)

Ohjeet (avautuu uuteen välilehteen)

Video (avautuu uuteen välilehteen)

Tehtäväradan palautelomake esiopetukseen

Makedan päivä -oppimispeli

Makedan päivä -oppimispelissä seurataan etiopialaisen Makedan päiväkotipäivää. Pelin avulla varhaiskasvatusikäiset lapset voivat tutustua ja oppia kestävän kehityksen tavoitteista sekä lapsen oikeuksista. Peli tarjoaa keinon oppia etiopialaisesta kulttuurista sekä samaistua eri kulttuurista tulevan lapsen elämään. Peli vahvistaa lasten omaa toimijuutta sekä ymmärrystä globaalista maailmasta.

Peli ei ole enää tilattavissa suuren kysynnän vuoksi, mutta voit ladata Makedan päivä -kestävän kehityksen pelin päiväkotiisi alla olevien linkkien kautta. Peliin kuuluu myös lyhyt video.

Makedan päivä – kestävän kehityksen oppimispeli

Pelilauta (avautuu uuteen välilehteen)

Pelikortit 1-4 (avautuu uuteen välilehteen)

Pelikortit 5-8 (avautuu uuteen välilehteen)

Pelikortit 9-10 (avautuu uuteen välilehteen)

Peliohjeet (avautuu uuteen välilehteen)

Makedan päivä -video (avautuu uuteen välilehteen)

Oppimispelin palautelomake päiväkodeille (avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoa hankkeesta

Interpedia on tuottanut vuonna 2021 päiväkoti-ikäisille suunnatun oppimispelin, jossa käsitellään kestävän kehityksen tavoitteita ja lapsen oikeuksia ikätasolle sopivalla tavalla. Oppimispelin tueksi olemme tuottaneet myös lyhyen videon, jonka avulla lapset pääsevät kurkistamaan etiopialaisen lapsen elämään. Marraskuussa 2022 julkaisimme esiopetukseen suunnatun kestävän kehityksen tehtäväradan.

Kaikki hankkeessa tuotettu materiaali on vapaasti ladattavissa tältä sivulta. Materiaalit on kuvittanut Terese Bast.

Materiaalit on tuotettu osana ulkoministeriön rahoittamaa kaksivuotista (2021-2022) hanketta Varhaiskasvatuksesta maailmankansalaiseksi: Agenda 2030 ja lapsen oikeudet tutuksi päiväkodissa ja esikoulussa.

Hanke edistää kestävän kehityksen tietoja ja taitoja päiväkodeissa ja  esiopetuksessa eri puolilla Suomea. Hankkeen tavoitteena on lisätä lasten ymmärrystä globaalista maailmasta, lapsen oikeuksista ja kestävän kehityksen tavoitteista jo varhaiskasvatusiässä.

Lapset oppivat, että he voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kestävän kehityksen toteutumiseen lähiympäristössään, mikä vahvistaa heidän toimijuuttaan ja aktiivisuuttaan ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen edistäjinä.

Lisäksi hankkeessa järjestetään varhaiskasvatuksen opiskelijoille ja opettajille koulutuksia globaalikasvatuksen mahdollisuuksista, kehityskysymyksistä ja eettisestä kehitysviestinnästä.

Koulutuksen myötä nykyisten ja tulevien varhaiskasvattajien kestävän kehityksen ja globaalikasvatuksen osaaminen ja motivaatio käsitellä teemoja työssään lasten kanssa vahvistuu. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Riverian ammattioppilaitoksen kanssa.

nepalilainen lapsi, jolla on sininen pipo

Tule kummiksi

Kummina muutat kummilapsen elämän ja mahdollistat koulunkäynnin, turvallisen lapsuuden sekä perheelle riittävän toimeentulon. Tukesi hyödyttää koko yhteisöä ja saat säännöllisesti kuulumisia kummilapseltasi.

Ryhdy kummiksi