Adoptoiduille

Interpedian jälkipalveluun voi varata ajan (toimisto- tai Teams-tapaaminen): jalkipalvelu@interpedia.fi tai puhelin/Whatsapp 050 336 6661.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet tälle sivulle yleisimpiä adoptoitujen esittämiä kysymyksiä. Adoptoitujen kysymykset ja taustatilanteet ovat kuitenkin aina ainutlaatuisia. Voit siis aina olla meihin yhteydessä joko puhelimitse 050 336 6661 tai sähköpostitse: jalkipalvelu@interpedia.fi, jos et koe saavasi täältä vastausta sinua askarruttaviin asioihin.

Työtämme ohjaa vaitiolovelvollisuus, joten voit tulla keskustelemaan kanssamme luottamuksellisesti.

Toisinaan omissa pohdiskeluissa voi saada apua vertaistuesta, eli alle 18-vuotiailla esimerkiksi leiritoiminnasta, yli 18-vuotiaille adoptoitujen omista yhdistyksistä, joiden yhteystiedot löytyvät tältä sivulta.

Missä adoptoitujen lasten asiakirjoja, kuten syntymätodistusta säilytetään? Voiko papereita päästä katsomaan?

Adoptioperheet ovat saaneet adoptioprosessin yhteydessä asiakirjoja lastaan koskien. Lasta koskevista asiakirjoista säilytetään kopiot myös Interpedian toimiston arkistossa. Jos haluat tutustua omiin papereihisi, voit olla yhteydessä Interpediaan ja sopia ajankohdan tapaamiselle.

Haluaisin lisää tietoa biologisista sukulaisistani. Miten toimin?

Voit olla yhteydessä Interpediaan ja sopia ajankohdan tapaamiselle. Voimme ensin tutustua meillä oleviin asiakirjoihin ja käydä läpi, mitä tietoja meillä on biologisista sukulaisistasi. Omien toiveidesi ja mahdollisuuksien mukaan voimme tämän jälkeen edetä ottamalla yhteyttä synnyinmaasi adoptioviranomaisiin ja selvitellä mahdollisia lisätietoja.

Löysin biologisen sukulaiseni somesta. Haluaisin laittaa hänelle viestiä, mutta en tiedä, uskallanko. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Suosittelemme, että biologiseen sukulaiseen otetaan yhteyttä adoptioviranomaisten kautta. Voit siis olla yhteydessä Interpediaan. Me olemme yhteydessä synnyinmaasi adoptioviranomaisiin ja he puolestaan sukulaiseesi. Yhteydenotto adoptioviranomaisten kautta kestää kauemmin, mutta toisaalta voimme varmentaa sukulaisesi henkilöllisyyden (mikä ei somessa onnistu) ja olla tukenasi koko selvitystyön ja mahdollisen  tutustumisen aikana. Sukulaisesi voi myös halutessaan saada ammatillista tukea tilanteessa, joka voi hänessäkin herättää monenlaisia tunteita.

Miksi päädyin Suomeen ja juuri tähän perheeseen?

Jokaiselle adoption piiriin tulleelle lapselle pyritään löytämään lapsen tarpeita parhaiten vastaavat vanhemmat. Usein lapselle etsitään perhettä ensin synnyinmaasta, ja tämän jälkeen kansainvälisen adoption kautta ulkomailta. Toisten adoptioon luovuttavien maiden käytäntö on se, että he valitsevat lapselle perheen. Joidenkin maiden käytäntöön kuuluu, että he tiedustelevat palvelunantajilta, kuten Interpedialta, löytyisikö Interpedian adoptionhakijoiden joukosta lapselle sopivaa perhettä. Useat henkilöt siis tekevät töitä löytääkseen tietylle lapselle parhaiten soveltuvan kodin.

Olen lähdössä kolmen kuukauden päästä juurimatkalle. Voinko vierailla matkani aikana lastenkodissa?

Lastenkoteihin ei voi mennä käymään ilman ennakkovalmisteluja. Lapsia luovuttavien maiden adoptioviranomaiset edellyttävät, että lastenkotivierailut järjestetään palvelunantajan, kuten Interpedian, kautta. Ota ajoissa yhteyttä Interpediaan, niin varmistamme, onnistuuko vierailu. Pääsääntöisesti vierailut ovat onnistuneet, mutta lastenkodin sen hetkinen tilanne voi vaikuttaa vierailun järjestymiseen. Tällä tavoin viranomaiset haluavat myös varmistaa, että lapsen kannalta tärkeät hoitajat olisivat mahdollisuuksien mukaan paikalla ja että heillä olisi riittävästi aikaa.

Mitä juurimatkalla voi tehdä?

Juurimatkan voit suunnitella itsellesi sopivaksi. Toisille riittää se, että he tutustuvat synnyinmaahansa tai -kaupunkiinsa. Toiset haluavat käydä lastenkodissa. Tärkeintä on kuitenkin se, että adoptoitu itse saa päättää, missä määrin hän haluaa juuriinsa tutustua. Esimerkiksi lastenkotivierailu voi herättää monenlaisia tunteita, joten jos adoptoitu itse ei ole vierailuun valmis, kannattaa vierailu siirtää myöhempään ajankohtaan. On myös tärkeää muistaa, että aina vierailut eivät mene ennakkosuunnitelmien mukaan tai lastenkoti on esimerkiksi lopettanut toimintansa. Näistä asioista pyrimme toki tiedottamaan jo suunnitteluvaiheessa, mutta matkaan kannattaa lähteä hyvin joustavin mielin.

Alaikäinen adoptiolapseni pohtii paljon taustaansa. Mitä voin tehdä?

Kaikenikäiset adoptoidut ovat tervetulleita jälkipalveluun pohtimaan taustaansa liittyviä asioita matalalla kynnyksellä. Alaikäiset voivat tulla tapaamiseen vanhemman tai muun aikuisen kanssa.

Mitä jos taustastani ei ole mitään tietoja?

Jos omista syntymävanhemmista tai varhaisista vaiheista ei ole tietoja, adoption jälkipalvelun kautta saatavasta tuesta ja tiedosta voi löytää uusia näkökulmia ja keinoja tarkastella omaa historiaansa.

Mitä Interpedian jälkipalvelu maksaa?

  • Keskustelu, omiin asiakirjoihin tutustuminen ja niiden kopiointi asiakkaalle on maksutonta
  • Lisäkuluja saattaa tulla esimerkiksi juurimatkan oppaan/tulkin maksuista, mahdollisista asiakirjojen käännöksistä tai muista maakohtaisista kuluista
  • Interpedialla ei ole mahdollisuuksia osallistua esimerkiksi juurimatkojen kuluihin

Keskustelutukea:

Jälkipalveluun liittyviä ajatuksia ja tunteita voit pohtia myös yhdessä Yhteiset Lapsemme ry:n adoptiokuraattorin kanssa.

Yhteiset Lapsemme ry:n Adoptoidun ääni -podcastien myötä aikuiset ja nuoret adoptoidut voivat saada vertaistukea adoptioon liittyvissä kysymyksissä.

Psykoterapeutti, TM Joona Mikkola palvelee adoptoituja nuoria, aikuisia ja adoptioperheen läheisiä. Mikkolalla on sekä ammatillinen että omakohtainen kosketus adoptiokysymyksiin. Mikkolan palveluja ovat pitkä ja lyhyt psykoanalyyttinen yksilöpsykoterapia, kriisipsykoterapia ja vanhempainohjaus. Näihin on mahdollista saada Kelan kuntoutustukea.
www.psykoterapiajoonamikkola.com

Adoptoitujen yhdistykset:

Vuxna internationellt adopterade rf

Till VIAs facebook sidor

Adoptioperheet ry/Adoptivfamiljer fr

Adoptioperheet ry

Adoptivfamiljer rf

Aikuiset Adoptoidut

Aikuiset adoptoidut facebooksivuille