Tarinoita Nepalista: Lasta opiskelee sairaanhoitajaksi

Vapaaehtoistyöntekijämme Jenni Ahde haastatteli Nepalissa nuoria aikuisia, jotka ovat saaneet Interpedian kummien tukea Loo Niva -järjestön kautta. Aloitamme nyt sarjan onnistumistarinoita, jotka kertovat koulutuksen tärkeydestä. Koulutus voi muuttaa lapsen elämän lisäksi hänen perheensä ja koko yhteisön elämää parempaan suuntaan. Ensimmäisenä vuorossa on khokanalainen Lasta, entinen kummilapsi, joka kertoo miten koulutustuki voi auttaa toteuttamaan unelmia.

Loo Nivan kummilapsiohjelmaan osallistunut Lasta kertoo elämästään

”Tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen elämääni ja valintoihin, joita olen tehnyt. Tunnen, että minusta on tullut se, mitä olen halunnut, koska saan harjoittaa sitä ammattia, josta olen unelmoinut. Minulla on ollut mahdollisuus jatkaa opintojani terveysalalla ja opiskella sairaanhoitajaksi. Olen joka päivä onnellinen, kun saan tehdä työtä, jossa voin hoitaa ihmisiä, lapsista vanhuksiin. Mutta en aio lopettaa tähän. Tulevaisuudessa haluan suorittaa maisterintutkinnon ja tehdä lisää nepalilaisten ihmisten ja yhteisöni puolesta.

Toivon voivani kehittää Nepalin terveydenhuoltoa sekä hyvinvointia ja tehdä tästä paremman maan.

Nykyään päiväni täyttyvät sairaanhoidon kandidaattiohjelman ensimmäisen vuoden opinnoista. Teen samalla myös töitä sairaalassa, mistä olen todella iloinen.

Ei ollut kuitenkaan itsestään selvää, että sain mahdollisuuden opiskella. En olisi voinut tehdä sitä ilman Loo Nivan tukea. Ennen kuin minut hyväksyttiin tukiohjelmaan, olin jo tutustunut järjestöön, sillä kävin usein kirjastossa, jonka Loo Niva oli perustanut Khokanaan. Kuulin kummitukiohjelmasta opettajiltani ja apu, jota sitä kautta sitten sain, oli todella merkittävää, sillä sain kaikki asiat, joita opiskeluani varten tarvitsin. Ilman tukea olisin jatkanut opintojani johonkin asti, ehkä 10. tai 11. luokalle ja olisin valmistunut ammattiin, jota en halunnut. En olisi voinut opiskella sitä, mitä halusin ja mikä oli intohimoni.

Loo Niva tarjosi minulle myös uraohjausta, mikä sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että minun tulisi jatkaa opintojani. Tällä hetkellä pystyn palkkani ja saamieni stipendien ansiosta maksamaan opintoni. Sain stipendit koulua varten, koska sain sekä hoitajatutkinnosta että kandidaatin tutkintoni pääsykokeesta korkeimmat pisteet.

Lapsuudessani suurin ongelma oli perheeni taloudellinen tilanne. Välillä kun ajattelen vanhempieni elämää, tulen hieman surullisesti, sillä he eivät ole voineet opiskella niin pitkälle kuin minä. Nykyään perheeni on todella ylpeä siitä, että minusta on tullut sairaanhoitaja. He olivat hyvin iloisia, kun sain stipendit opintojani varten. Myös monet muut Khokanassa ihailevat minua, kun he näkevät oman kylänsä jäsenen työskentelevän sairaalassa. Lapsesta asti olen halunnut tukea omaa yhteisöäni ja jos saan tarvittavat resurssit, tulevaisuuden haaveenani on perustaa maksuton terveydenhoito-ohjelma kotikylääni.

Perheen taloudelliset vaikeudet voivat aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia. Jos lapset eivät voi saada koulutusta, he eivät saa parempaa tulevaisuutta.

Näen edelleen niin monia lapsia, jotka käyvät läpi samoja haasteita, joita minäkin kävin.
Nämä lapset tarvitsisivat saman mahdollisuuden, jonka minä sain, kun olin nuori.

Loo Nivan tekemä työ on todella erityistä ja kallisarvoista, sillä se pyrkii turvaamaan nepalilaisten lasten ja koko Nepalin tulevaisuuden. Koulutus on kaikkein tarpeellisin asia elämässä. Se voi tehdä kenestä tahansa täydellisen. Ajattelen, että koulutus on valo, joka valaisee elämän ja tekee tulevaisuudesta selkeän. Olen kuitenkin oppinut vuosien myötä, että vaikka saisikin apua, on silti tehtävä paljon työtä, jotta tulevaisuus olisi valoisa. Mutta jos ei aliarvioi omia kykyjään, voi saada aikaan paljon, jos haluaa. Jos tekee ahkerasti töitä, mikä tahansa on mahdollista.

Loo Nivan työ edistää mahdollisuutta laadukkaaseen koulutukseen ja rauhalliseen ja lapsiystävälliseen ympäristöön. Haluan kiittää kaikkia Loo Nivan työntekijöitä ja kummiani siitä, että autoitte minua pääsemään tähän tilanteeseen, jossa nyt olen.”

Lasta, 21 v., Khokanan kylä

 

Tue lasten koulutusta Nepalissa

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Nepalissa

Tule kuukausilahjoittajaksi tai kummiksi


Vierailija

Vierailijoiden blogeissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Interpedian virallista kantaa.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *