Pitkäjänteinen kummius rakentaa jotain pysyvää

Kaksi Interpedian kummia kertoo, miksi he ovat sitoutuneet tukemaan lasten oikeuksia.

Kummius on palkitsevaa

Nykyisin Nepalin hanketta tukeva Leena-Maija Tuominen muistelee, kuinka kummius aikoinaan alkoi. ”Mieheni työtoveri kertoi, että heillä on kolme kummilasta Intiassa Interpedian kautta. Nuorin tyttäremme, joka silloin oli 13-vuotias, kiinnostui isän kertomuksesta ja kysyi, emmekö mekin voisi ottaa Intiasta kummilasta. Soitin Interpediaan ja kerroin, että ehdottomasti haluamme tukea kummityttöä.”

Leena-Maija Tuominen

Leena-Maija Tuomisen on helppo ymmärtää, kuinka suuri merkitys kummin tuella on lasten elämään.

”Tuimme Etelä-Intiassa asuvan Nalinin koulunkäyntiä 14 vuotta. Kaksi kertaa vuodessa saimme tietoja Nalinin voinnista”, Tuominen kertoo. ”Näiden vuosien jälkeen oli mukavaa saada eräänä päivänä kirje, jossa kerrottiin, että Nalini oli valmistunut sairaanhoitajaksi ja pystyi nyt huolehtimaan itsestään. Oli helppo sitoutua säännölliseen ja vuosia kestävään tukemiseen.” Vaikka kaikkien kummilasten kohdalla valmistumiseen asti pääseminen ei ole yhtä helppoa, jokainen kouluvuosi antaa lapselle tärkeitä tietoja ja taitoja.

Etiopia-kummi Alexandra Stoor kertoo olevansa kiinnostunut afrikkalaisista kulttuureista ja lukevansa afrikkalaista kirjallisuutta. Kummina on mahdollista tutustua toisen maan kulttuuriin henkilökohtaisemmin, ja Stoorin toiveena oli ryhtyä kummiksi etiopialaiselle perheelle. Stoor tutki eri vaihtoehtoja ja luotti Interpedian pitkäaikaiseen kokemukseen kehitysyhteistyön kumppanimaista ja lastensuojelusta.

Interpedian Bethlehem Family Development Program -kummiohjelmassa perheet ovat mukana noin kolme vuotta kerrallaan, kunnes he tulevat toimeen itsenäisesti. Kun kummiperhe vaihtui, Stoorilta kysyttiin, haluaako hän jatkaa kummina. ”Tietysti halusin. Minulla on nyt kolmas kummiperhe Etiopiasta.” Stoor pohtii, kuinka vähällä hänen tukemansa perhe pärjää: ”Kuvauksessa lueteltiin muutamilla sanoilla kaikki, mitä perhe omistaa: heillä on laatikko, sänky ja peitto.”

Kummiudesta oppii

Miksi sitoutuminen pidemmäksi ajaksi on niin tärkeää? ”Jatkuva tuki hankkeelle mahdollistaa sen, että voidaan rakentaa jotain pysyvää koko kylässä niin, että koko yhteisö on mukana”, Stoor kertoo. ”Näin ihmiset siellä voivat joskus tulevaisuudessa pärjätä omillaan. Tämän vuoksi tuki meneekin aina hankkeelle, eikä suoraan perheelle itselleen.” Yhden kummin tuki voi vuosien saatossa hyödyttää monia lapsia ja heidän perheitään.

Interpedian kumppanit tekevät hankkeissa pitkäjänteistä työtä kouluttamalla lapsia ja heidän vanhempiaan ja lisäämällä yhteisöissä tietoisuutta esimerkiksi vammaisuudesta tai lasten oikeuksista. Näin saadaan kestäviä tuloksia.

Myös Tuomiselle kummiudesta on tullut elämäntapa. ”Lapset ovat vaihtuneet. Aluksi olin sitkeästi sitä mieltä, että haluamme tukea pienten tyttöjen koulunkäyntiä. Sitten ymmärsin, että Nepalissa Loo Nivan projektissa on ihan yhtä tärkeää taata teini-ikäisille tytöille mahdollisuus koulunkäyntiin.” Tuominen on ollut kummina usean järjestön kautta ja päässyt vierailemaankin yhden kummilapsen luona. ”Vierailun jälkeen oli helppo ymmärtää, miksi kummituki on tarpeellista.” Kummius on avartanut maailmankuvaa, ja blogin alussa mainittu Tuomisen nuorin tytär on jopa päätynyt töihin kehitysyhteistyön pariin.

Kehitysyhteistyötoimintaan suunnitellut leikkaukset vaikuttavat useiden kummijärjestöjen hankkeisiin, ja kestävien tulosten saavuttaminen on vaakalaudalla. Kummien sitoutuneisuuden merkitys korostuu entisestään. ”Eiväthän minun omatkaan lapseni tai lastenlapseni ole joutuneet keskeyttämään koulunkäyntiään. Miksi Nepalin lasten pitäisi?”

Lue lisää kummitoiminnasta

Kummilapsia Etiopiassa

Kummilapsia Etiopiassa


Inkeri Kantola
JärjestöassistenttiVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *