Nepalia uhkaa uusi humanitaarinen kriisi

Viime keväänä toistuvat maanjäristykset saivat Nepalin polvilleen. Kävin syyskuussa työmatkalla maassa ensimmäistä kertaa katastrofin jälkeen ja näin kyliä, joissa yksikään rakennus ei ollut asumiskelpoinen. Monet asuvat edelleen väliaikaismajoituksessa. Ilmassa oli kuitenkin uutta toivoa, sillä matkani aikana nepalilaiset iloitsivat uudesta perustuslaista, joka saatiin viimeinkin valmiiksi, seitsemän vuoden kiistelyn jälkeen. Toiveet paremmasta tulevaisuudesta alkavat kuitenkin hiipua, sillä Nepalia uhkaa nyt uusi kriisi, monien mielestä vielä maanjäristyksiäkin pahempi.

Sain juuri sähköpostia nepalilaisen yhteistyökumppanimme CWISH:n (Children and Women in Social Services and Human Rights) johtaja Krishna P. Subedilta, jossa hän kertoo vakavista ongelmista. Perustuslain sopiminen oli juhlan aihe useimmille nepalilaisille. Terain alueella on kuitenkin ollut levottomuuksia, sillä kaikki eivät olleet samaa mieltä perustuslain yksityiskohdista. Myös Intia ilmaisi tyytymättömyytensä perustuslakiin. Tällä hetkellä Intian ja Nepalin välinen raja on suljettu. Sulun seurauksena elintärkeiden tuontitavaroiden, kuten lääkkeiden, polttoaineen ja ruuan, tuonti on katkaistu.

Nepal on poikkeustilassa ja tilanne pahenee päivä päivältä. Puute perushyödykkeistä vaikuttaa jokaisella elämän alueella. Ihmisten liikkuminen on hankalaa, bussit kulkevat vaarallisen täysinä, Terain alueella lapset eivät ole päässeet kouluun kolmeen kuukauteen eikä sairaaloissa ole lääkkeitä.

Kansainvälisen yhteisön huoli on kasvanut, mutta Nepalin kurjistuva tilanne on saanut silti hämmästyttävän vähän huomiota kansainvälisessä mediassa. Maanjäristyksestä toipuvaa köyhää valtiota uhkaa nyt valtava humanitaarinen kriisi.

Nepalin ulkoministeri Kamal Thapan sanoin: ”Maamme kotimaan ja ulkomaankauppa ovat hiljentyneet, teollisuus on romahduspisteessä ja turismi on kärsinyt suuria tappioita. Koulut ja sairaalat kärsivät tilanteen seurauksista, ja kriisi aiheuttaa suurta vahinkoa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville; lapsille, vanhuksille ja sairaille. Lastemme tulevaisuus on uhattuna.”

Miten paljon kärsimystä yksi maailman köyhimmistä maista joutuukaan kestämään.

Kuva: Tuukka Ervasti

Kuva: Tuukka Ervasti

Interpedian kautta voit tukea Nepalin lapsia.


Sara Alanen

Kirjoittaja on Interpedian kehitysyhteistyöpäällikkö



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *