Kansainvälinen adoptio Interpedian kohdemaissa koronapandemian aikaan

Maailmanlaajuinen koronapandemia on tänä vuonna hidastanut kansainvälisen adoption prosesseja jo useiden kuukausien ajan. Adoptiolasten hakumatkat ovat olleet tauolla ja monessa maassa myös viranomaisten toiminta keskeytyi pandemian ensimmäisen vaiheen aikana.

Adoptiohakemuksia käsitellään tällä hetkellä normaalisti kaikissa kohdemaissamme. Tilanteet voivat vielä kuitenkin muuttua riippuen pandemian toisen aallon etenemisestä. Joissakin maissa tuomioistuinten työssä voi olla vielä viiveitä. Bulgariassa ja Kiinassa ei ole tällä hetkellä vireillä olevia adoptiohakemuksia Interpedian kautta ja yhteistyömme Taiwanin kanssa on päättymässä viimeisen prosessin jälkeen.

Adoptiohakumatkat ovat olleet jo jonkin aikaa mahdollisia Bulgariaan ja Taiwaniin. Viime viikolla lähti pandemia-ajan ensimmäinen hakijaperhe Kolumbiaan. Ensimmäinen matka Kolumbiaan onnistui humanitaarisella lennolla, mutta maa on tällä viikolla alkanut vähitellen avautua myös kaupalliselle lentoliikenteelle.

Viime viikolla ilmoitettiin, että Etelä-Afrikka avautuu kansainväliselle lentoliikenteelle 1.10.2020 alkaen. Vielä ei ole tiedossa, mistä maista lennot sallitaan, mutta alamme vähitellen valmistella odottavien perheiden hakumatkoja.

Thaimaassa koronatilanne on hyvä ja poikkeustilaa on lievennetty, mutta matkustaminen maahan ei ole vielä mahdollista. Maahan pääsevät vain tietyt erityisryhmät ja kaikki joutuvat 14 päivän karanteeniin. Adoptionhakijat rinnastetaan turisteihin, joiden maahanpääsyä rajoitetaan. Maassa keskustellaan nyt siitä, millaisilla järjestelyillä voitaisiin taata lasten ja hakijoiden turvallisuus ja virallisten asioiden sujuvuus tässä poikkeustilanteessa.

Myös Kiina ja Intia rajoittavat edelleen matkustamista maahan.

Tämän vuoden aikana on kauttamme toistaiseksi saapunut Suomeen 11 lasta, lämpimät onnittelut perheille! Etelä-Afrikan yhteistyökumppanimme Abban kautta on saapunut neljä lasta Suomeen. Taiwanista, Thaimaasta ja Kolumbiasta on saapunut kaikista kaksi adoptiolasta ja Intiasta on saapunut yksi lapsi.