AjankohtaistaPohjoismaisessa adoptiokonferenssissa puhuttiin adoptiosta elämänmittaisena prosessina

Pohjoismaisessa adoptiokonferenssissa puhuttiin adoptiosta elämänmittaisena prosessina

Pohjoismaisen adoptioneuvoston NAC:n konferenssi 2023 järjestettiin 14.16.9.2023 Reykjavikissa. Perjantain 15.9. avoimen seminaaripäivän teemana oli Adoption – a lifelong process.

NAC:n puheenjohtaja, IsAdoptin Elísabet Hrund Salvarsdóttir, toivotti seminaarin vieraat tervetulleiksi ja johdatti päivän teemaan kiteyttämällä adoptioiden muutoksia vuosien varrella.

Adoptiotyö on paljon aiempaa monimutkaisempaa. Nykyään ymmärrämme myös lapsen näkökulman paremmin, sen syvän menetyksen, jonka hän adoptiossa kokee. Adoptiolapsi ei ole tyhjä taulu saavuttuaan perheeseen, vaan hänellä on oma historiansa, taustansa ja perimänsä.

Adoptio- ja traumatietoisuutta tarvitaan lisää

Päivän aikana esiteltiin mm. Islannin uutta lasten hyvinvoinnin lakia (Children’s Prosperity Act), joka pyrkii rikkomaan siilot ja kokoamaan kaikki lapsen kanssa työskentelevät tahot (koulu, harrastukset, terveydenhuolto, poliisi) toimimaan yhdessä lapsen puolesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lisäksi kuulimme tutkimustietoa mm. varhaislapsuuden trauman vaikutuksista, syrjinnän vaikutuksista adoptoitujen mielenterveyteen ja adoptoitujen identiteetin rakentamisesta.

Päivän aikana todettiin moneen kertaan, miten tärkeää on valmistella adoptiovanhempia sekä adoptiolapsia. Sekä adoptiovanhemmat että eri alojen ammattilaiset tarvitsisivat lisätietoja traumataustan ymmärtämiseen. Lapsen mahdollisille käytösongelmille on usein selitys, ja lapsi tarvitsee ymmärrystä, hyväksyntää ja kanssasäätelyä.

Adoption jälkipalvelu on keino kantaa vastuuta

Konferenssipäivä päättyi paneelikeskusteluun, jossa adoptoidut olivat yhtä mieltä erityisesti adoption jälkipalvelun tarpeesta. Sen olisi oltava yhdenvertaisesti saavutettavaa kaikille ja oikeus tukeen pitäisi olla koko elämän kestävää. Työssä tarvitaan ymmärrystä adoptioiden historiasta, ja on tärkeää tietää adoption konteksti.

”Lapsella on syvä tarve kuulua johonkin ja tuntea olevansa turvassa. Adoptio on elämänmittainen matka, se ei koskaan lopu, vaan siihen tulee lisää kerroksia”  

– australialainen adoptoitu Lynelle Long, joka kertoi seminaarissa itsestään ja perustamastaan Intercountry adoptee voices (ICAV) -järjestöstä

Lapsen etu on otettava aina huomioon adoptiotyössä, ja kaikkien on opittava menneisyyden virheistä. Adoption jälkipalvelu on keino kantaa vastuuta. Jos valitsemme olla vastaanottava maa, on meidän myös kannettava vastuumme ja jatkuvasti kehitettävä työtämme. Jälkipalvelua tarvittaisiin jo lapsuudessa, jotta voisimme tukea lapsen myönteisen identiteetin kehittymistä.

Oli hyvä myös huomata, että me opimme toisiltamme koko ajan ja teemme Pohjoismaissa koko ajan enemmän yhdessä. Tämä tiivis yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

Lauantaina 16.9.2023 NAC:n yleiskokouksessa valittiin neuvoston nykyinen hallitus jatkamaan seuraavan kauden, eli puheenjohtajana jatkaa Elísabet Hrund Salvarsdóttir ja Suomen edustajana Interpedian adoptiovastaava Marika Elmeranta.

Ihmisiä istummassa kokoushuoneessa
NAC:n yleiskokous alkamassa, oikealla puheenjohtaja Elísabet Salvarsdóttir