Läs och ge läskunnighet

lukukampanja

Lukutaito_logoilla-2

Välkommen med i Interpedias Läs och ge läskunnighet -kampanj! Syftet med kampanjen är att öka läs- och skrivkunnigheten hos barn i västra Nepal och att uppmuntra finländska barn och unga att läsa. Genom kampanjen vill vi också öka finländska barns förståelse för hur det är att gå i skolan för barnen i Nepal.

Barn och unga i alla åldrar runt om i Finland kan delta i Läs och ge läskunnighet -kampanjen.

  • Eleverna väljer, i samråd med läraren, vilka böcker de ska läsa.
  • Tillsammans med läraren gör eleverna upp en tidtabell inom vilken böckerna ska vara lästa.
  • Var och en av eleverna ska hitta en eller flera egna sponsorer, som bidrar med valfri summa för varje läst bok för att stöda skolgången för barn i västra Nepal. Summan skrivs ner på sponsorkortet på Interpedias hemsida. Om man vill kan man också skriva ut sponsorkortet och lämna in det ifyllda sponsorkortet till läraren. Man kan även delta i kampanjen utan en sponsor.
  • När eleven läst de överenskomna böckerna fyller läraren i läsdiplomet till eleven. Om eleven har en sponsor ska denna informeras om hur många böcker eleven läst så att han/hon kan donera den på sponsorkortet ifyllda summan.
  • På Instagram kan eleverna använda hashtagen #läsochgeläskunnighet för att tipsa om bra böcker eller lägga upp bilder som har med kampanjen att göra.
  • Presentkort till Adlibris lottas ut bland de elever som deltagit i kampanjen. Interpedia får kontaktuppgifter till de elever som deltar i utlottningen antingen genom det elektroniska sponsorkortet, eller av läraren om eleverna har fyllt i utprintade sponsorkort.
  • Läraren kan anmäla en skola eller en klass till kampanjen genom att fylla i blanketten nedan.

 

Sponsorkort och donationer

Interpedias arbete i västra Nepal

Diplom till eleverna

 

Lärare, anmäl din klass eller skola här

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Läs mera om Interpedias utvecklingssamarbete här

Bekanta dig med Interpedias material för globalfostran och skolfadderskap.

Ytterligare information: toimisto@interpedia.fi

 

Foto: Sami Sallinen