Globaalikasvatus

Globaalikasvatus on tärkeä osa Interpedian lapsen oikeuksiin pohjautuvaa työtä. Globaalikasvatuksen tarkoituksena on lisätä tietoa ja ymmärrystä globaaleista kysymyksistä ja kannustaa erityisesti lapsia ja nuoria toimimaan aktiivisesti sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Interpedia pyrkii globaalikasvatuksen keinoin lisäämään suomalaisten lasten ja nuorten ymmärrystä myös kehitysmaiden lasten ja nuorten todellisuudesta ja kulttuureista. Globaalikasvatustyömme tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten ymmärrystä erilaisuudesta myös monikulttuurisessa Suomessa. Kannustamme nuoria vaikuttamaan ja osallistumaan yhteiskuntaan omilla valinnoillaan ja toiminnallaan sekä tukemaan heitä kasvussa kohti aktiivista maailmankansalaisuutta.

Toteutamme lapsen oikeuksiin liittyviä työpajoja kouluissa mahdollisuuksien mukaan. Jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä: järjestösuunnittelija Minna Ala-Orvola p.040 577 1619 tai minna.ala-orvola(at)interpedia.fi

Interpedia on tuottanut erityisesti alakouluikäisille lapsille suunnattua globaalikasvatusmateriaalia, joka on vapaasti esimerkiksi koulujen käytettävissä. Video- ja oppimateriaalit löytyvät alempaa sivulta:

Video: Mitä opin tänään?

Videolla nepalilaiset ja suomalaiset lapset dokumentoivat kouluaan ja elinpiiriään ja kertovat, mitä koulutus heille merkitsee. Video on kuvattu Nepalissa Kokhanan kylässä ja Suomessa kahdessa koulussa Kokkolassa vuonna 2015.

Ulkoasiainministeriön tukeman hankkeen teemoina olivat lasten oppiminen ja koulunkäynnin tärkeys Suomessa ja Nepalissa.

 Mitä opin tänään? -oppimateriaali alakoululaisille

Missä ja miten minä opin? Käyvätkö kaikki lapset Nepalissa koulua samalla tavalla kuin Suomessa? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan Interpedian alakoululaisille suunnatussa oppimateriaalissa.

Oppimateriaali koostuu toiminnallisista harjoituksista, joilla voidaan työstää videosta nousevia ajatuksia oppimisesta ja koulutuksesta. Harjoituksista opettajat ja kasvattajat voivat koostaa eripituisia tuntikokonaisuuksia.

Mitä opin tänään -oppimateriaali_fi

Liite:

Lasten kuvia

Mitä opin tänään_sinimusta

Erilaiset päivät – Lasten arkea Nepalissa

Nepalissa vuonna 2014 kuvattu video kertoo kahden lapsen tarinan avulla lapsityöläisyydestä ja koulunkäynnistä. Video on tuotettu ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Erilaiset päivät -oppimateriaali alakouluille

Miksi kaikki lapset eivät pääse kouluun? Miksi monet lapset joutuvat tekemään töitä koulunkäynnin sijaan?

Näitä kysymyksiä pohditaan Erilaiset päivät -oppimateriaalissa, joka pohjautuu saman nimiseen videoon. Oppimateriaali koostuu toiminnallisista harjoituksista, joilla voidaan työstää videosta nousevia ajatuksia lapsen oikeuksista.

Oppimateriaali

Undervisningsmaterial

Oppimateriaalin liitteet:

Kuvat lajittelutehtävään

Kuvat kirje Nepaliin tehtävään

Koulun kyltti nepaliksi

Maapaketit

Miten lapset leikkivät Nepalissa? Mitä nautitaan aamupalaksi etiopialaisessa perheessä? Mistä löytyisi tietoa kolumbialaisten lasten arkipäivästä?

Interpedian maapaketit esittelevät Nepalin, Etelä-Afrikan, Intian, Etiopian, Kolumbian, Thaimaan ja Kiinan kulttuuria sekä näissä maissa asuvien ihmisten elämää. Ne käyvät hyvin erilaisten teemapäivien tai tapahtumien järjestämiseen ja maiden kulttuureihin tutustumiseen. Jokaiseen pakettiin on koottu kyseisen maan esineistöä kuten vaatteita, kirjoja, leluja, soittimia ja kankaita.

Lisäksi paketista löytyy tietovihko, jossa tarkastellaan kyseisen maan historiaa, luontoa, kulttuuria, elinkeinoja, perhe-elämää, koulutusta ja suhdetta Suomeen. Erityisesti käsitellään lasten asemaa ja arkea tuossa maassa.

Maapaketteja lainataan yksityishenkilöille, kouluille, päiväkodeille, opintopiireille ja muille niitä tarvitseville. Perimme maapaketeista 50 €/80 € lainausmaksun riippuen kuljetusetäisyydestä. Maksulla katetaan postituksesta syntyvät kulut. Maapaketit toimitetaan tilaajalle Matkahuollon välityksellä. Paketti noudetaan paikallisesta Matkahuollon toimipisteestä. Yksi paketti painaa 5–10 kiloa.

Lisätietoja paketeista antaa Interpedian järjestökoordinaattori Annariina Seppä puhelimitse 09-2727 060 tai sähköpostitse toimisto(at)interpedia.fi.

Tutustu myös Intepedian Lue ja lahjoita lukutaito -kampanjaan sekä koulukummiuteen.