AjankohtaistaPlastic Cityn lapset eivät voi odottaa – SA Cares for Life hakee ratkaisuja Etelä-Afrikan hökkelikylien ongelmiin

Plastic Cityn lapset eivät voi odottaa – SA Cares for Life hakee ratkaisuja Etelä-Afrikan hökkelikylien ongelmiin

”Investoimme ihmisiin, emme rakennuksiin tai tavaroihin”, sanoo Etelä-Afrikan yhteistyökumppanimme SA Cares for Lifen johtaja Sanet Fagan painokkaasti. Yritysmaailman huipulta kansalaisjärjestötyöhön hypännyt Fagan istuu Interpedian toimistolla ja kertoo siitä, kuinka lähdetään muuttamaan todellisuutta, jolta monet mieluummin sulkisivat silmänsä.

Yleensä Faganin työpäivään ei kuulu istuminen toimistolla vaan hän kiertää Pretorian rikkaan alueen kylkeen nousseessa, pahvista ja muovista rakennetuista asumuksista koostuvassa Plastic Cityssä. Hän kulkee sen kujilla ja juttelee ihmisten kanssa.

Plastic City

SA Caresin työtapa on muuttaa yhteisöjä sisältäpäin. Tärkeä osa työtä on löytää yhteisöstä muutokseen motivoituneita ihmisiä, jotka SA Cares palkkaa ja kouluttaa yhteisötyöntekijöiksi. Järjestö on perustanut alueelle turvataloja (life house), joista ongelmiin joutuneet slummialueen asukkaat voivat hakea turvaa vaikka keskellä yötä. Talojen ylläpitäjät myös levittävät tietoa muun muassa terveydestä ja koulutuksesta tai auttavat virallisten papereiden kuten syntymätodistuksen saamisessa. Ilman todistuksia on mahdoton päästä esimerkiksi sairaalaan. Life house tarjoaa myös iltapäivätoimintaa lapsille, jotka olisivat muuten yksin ilman aikuisen tukea ja turvaa koko pitkän päivän. Jos vanhemmalla on töitä, on hän usein poissa aamuneljästä iltakahdeksaan.

”Tämä on ainoa tapa onnistua ja vaikuttaa, avun on tultava yhteisön sisältä”, sanoo Fagan.

Etelä-Afrikassa on jo 450 Plastic Cityn kaltaista epävirallista asutuskeskittymää, joiden asukkailla ei ole juoksevaa vettä, viemäröintiä tai sähköä. Maa on ikävien ilmiöiden kierteessä: talous on ongelmissa, työttömyysprosentti on lähes 30 ja aivovuoto on kasvanut merkittävästi. Fagan on kuitenkin jäänyt kotimaahansa taistelemaan paremman tulevaisuuden puolesta.

Kiertäessään Plastic Cityn kujilla Fagan kuuntelee ihmisiä ja pohtii miten heitä voisi auttaa parhaiten.

”Lähes aina heidän suurin toiveensa on se, että heidän lapsensa saisivat koulutuksen”, hän kertoo.

Varaa koulun perustamiseen ei ole, mutta SA Cares ei ole jäänyt odottelemaan rahoitusta vaan on kaikesta huolimatta perustanut alueelle esikoulun. Fagan kutsuu sitä puskakouluksi, sillä se toimii toistaiseksi ulkona.

Plastic Cityn esikoulu

SA Cares on valinnut ja kouluttanut yhteisön sisältä esikouluun opettajat sekä hankkinut tarvikkeita kuten pöytiä, tuoleja, telttavessoja ja laatikoita opettajien materiaaleille. Joka päivä opettajat levittävät tarvikkeet ja kalusteet sekä pesevät ne Plastic Cityn pölystä ja sen jälkeen päivittäin noin 200 lasta tulee kouluun. Ennen kuin päästään numeroihin ja kirjaimiin, on oppilaiden opittava muutama perusasia: tulemaan joka päivä kouluun, pesemään kätensä ja käymään vessassa. Ruskeassa hökkelikylässä koko elämänsä asuneiden lasten opintiellä jo uuden värin oppiminen on iso askel, jota on syytä juhlia.

Valtion kouluun on matkaa, eikä kaikilla perheillä ei ole varaa tai tarvittavia papereita voidakseen lähettää sinne lapsiaan, mutta puskakoulun avulla heilläkin on mahdollisuus oppia.

Sanet Fagan kertoo meille riipaisevia tarinoita Plastic Citystä ja siitä potentiaalista, joka ihmisissä on, mutta joka jää käyttämättä vaihtoehtojen puutteen vuoksi. Hän kertoo myös virheistä, joita on tekevälle sattunut, ja uuden oppimisesta. Esimerkkinä hän kertoi perhesuunnitteluvalistuksen, jota aiemmin annettiin vain naisille. Naisille kerrottiin heidän oikeudestaan sanoa ei. Vasta myöhemmin he ymmärsivät, että muutoksen on tultava miesten kautta, koska heillä on perinteisissä yhteisöissä valta. Nyt he ovat aloittaneet Power of the Father -ohjelman miesten parissa ja tulokset ovat olleet vaikuttavia.

”Kun tapaan lapsia Plastic Cityssä, mietin usein, mitä voisin heille luvata. En voi luvata heille leluja, en koulua, en taloa. Ainoa lupaus, jonka voin pitää, on se, että annan heille äänen ja kerron heidän tarinansa niin monelle ihmiselle kuin voin. Sen vuoksi olen täällä. Ei unohdeta näitä lapsia!”

On hyvin inspiroivaa kuunnella Faganin tarinoita SA Caresin työstä, heidän tavastaan tarttua toimeen ja asenteestaan, jolla tehdään vähällä rahalla kaikki mitä voidaan. ”Lapset eivät voi odottaa”, sanoo Fagan. Ihmiset tulevat ensin, ja siitä lähtee muutos.

Sanet Fagan, SA Cares for Lifen johtaja
Sanet Fagan, SA Cares for Lifen johtaja

Tule kuukausilahjoittajaksi ja kummiksi ja tue Plastic Cityn slummin lapsia

Lue lisää: Interpedian kehitysyhteistyö Etelä-Afrikassa

nepalilainen lapsi, jolla on sininen pipo

Tule kummiksi

Kummina muutat kummilapsen elämän ja mahdollistat koulunkäynnin, turvallisen lapsuuden sekä perheelle riittävän toimeentulon. Tukesi hyödyttää koko yhteisöä ja saat säännöllisesti kuulumisia kummilapseltasi.

Ryhdy kummiksi