AjankohtaistaNuoruusikä on kuluttavaa aikaa

Nuoruusikä on kuluttavaa aikaa

Osallistuimme Pelastakaa Lapset ry:n Tampereen osaston satavuotisjuhlaan 17.11.2022, jossa saimme kuulla luennon murrosiän myrskyistä. Kiitos Pelastakaa Lapset ry:lle ja nuorisolääkäri Miila Halonsaarelle kiinnostavasta luennosta!

”Eilen vielä villi lapsi
tänään oot jo aikuinen
ja se sumuinen yö siinä välissä
oli nuoruus”

–  Olavi Uusivirta

Viime aikoina mediassa on paljon puhuttu nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisestä. Syyksi on arveltu muun muassa koronaa, mutta Halonsaari osoitti, että kasvu on alkanut jo vuosia ennen pandemiaa.

Hän kertoi nuorten uupumuksen ja stressin lisääntyneen, sillä vaatimukset ovat kovia ja tärkeitä päätöksiä pitäisi tehdä jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Nuoren aivot ovat kuitenkin vielä keskeneräiset ja ongelmanratkaisukyvyt paineiden, odotusten ja vertailun keskellä ovat koetuksella.

Nuorilla pitäisi olla rauha kasvaa ja kehittyä, olla nuoria. Varhainen stressi vaikuttaa ihmiseen jopa solutasolla.

Nuoruusikä on kuluttavaa aikaa. Ajanjakso on iso muutos ihmisen kehityksessä, ja jo vaihe itsessään on arvokas ja tärkeä. Silloin nuori irtautuu, kypsyy, jäsentää identiteettiään ja paikkaansa maailmassa.

Halonsaari oli koonnut esitykseensä tärkeitä vinkkejä nuorille jaksamisen tueksi. Samat ohjeet sopivat varmasti meille kaikille.

  1. Jaa huolet – näin ongelma hahmottuu ja voit saada tukea ja myötätuntoa
  2. Palaudu, lepää, rentoudu – listaa 10 juuri sinua parhaiten rentouttavaa asiaa
  3. Käytä kalenteria ja to-do-listoja – kaaos päässä jäsentyy, tehtävät hahmottuvat ja voit jakaa tehtäviä eri päiville
  4. Nuku ja syö tarpeeksi – nuoren kehittyvät aivot tarvitsevat 8–10 h yöunet ja ravintoa 4–5 h välein
  5. Pidä kaverit lähellä – sosiaalinen hyvinvointi vähentää stressiä
  6. Jätä tilaa tyhjäntoimittamiselle
  7. Mieti, voisiko joistakin tavoitteista tinkiä
  8. Herätä itsessäsi toisinkatsoja: ”Kaikella on rajansa, myös omilla voimilla”, ”Mieti illalla 3 onnistumista/hyvää hetkeä päivän ajalta”, ”Mun arvoa ei mitata arvosanoissa.”

Lopuksi Halonsaarella oli vielä muistutus meille aikuisille: tue nuoren uskoa tulevaisuuteen.

Tutkimusten mukaan nuorten luottamus tulevaisuuteen on rapautunut. Meidän kaikkien olisi hyvä miettiä, miten puhumme tulevaisuudesta, työelämästä, aikuisuudesta tai ihmissuhteista. Olemme täällä Suomessa kuitenkin selvinneet vaikeistakin ajoista hienosti. Meidän aikuisten tehtävänä on kertoa lapsillemme näitä tarinoita menneistä ajoista.

Nuoret tarvitsevat kasvurauhaa, selviytymistarinoita ja toivoa.