AjankohtaistaPandemian aiheuttamia oppimisen vajeita paikataan Nepalissa vielä pitkään

Pandemian aiheuttamia oppimisen vajeita paikataan Nepalissa vielä pitkään

Koronapandemia toi kriisin Nepalin kouluihin. Maan koulut ja oppilaitokset suljettiin 18.3.2020. Monet koulut käynnistivät lähiopetuksen uudestaan vasta tammikuussa 2021, mutta ovet jouduttiin jälleen sulkemaan huhtikuussa vain kolmen kuukauden jälkeen.

Korona on asettanut nepalilaiset lapset hyvin eriarvoiseen asemaan. Erot esimerkiksi kaupunkien yksityiskoulujen ja maaseudun julkisten koulujen oppilaiden välillä ovat kasvaneet entisestään pandemian aikana. Maaseudulla opettajat ja oppilaat ovat olleet neuvottomia, sillä etäopetus on ollut hyvin vaikeaa ilman nettiä ja tarvittavia laitteita.

Järjestöt koulujen tukena

Olemme yhdessä yhteistyökumppanimme Loo Nivan kanssa tukeneet opetusohjelmien tuottamista paikallisradioon Länsi-Nepalin Dadeldhurassa. Lapset ovat kuunnelleet ohjelmia itse tai yhdessä vanhempien kanssa.

Lisäksi Loo Niva on järjestänyt ulkotiloihin erilaisia kuunteluryhmiä, joissa järjestön työntekijä on jatkanut ryhmän kanssa keskustelua ohjelman jälkeen. Näin tauon aikana on säilytetty yhteys kouluun ja oppimiseen.

Nyt osa kouluista on käynnistämässä jälleen lähiopetusta, ja opettajat ovat olleet rokotusohjelman kärjessä. Viranomaiset ja järjestöt miettivät miten tukea kouluun paluuta ja varmistaa että mahdollisimman moni oppilas palaa koulunpenkille.

Vaatii paljon työtä saada kouluarki taas sujumaan pitkän tauon jälkeen.

Huoli tulevaisuudesta

Koronatartuntojen määrä on viime aikoina ollut laskussa Nepalissa. Myös rokotukset ovat edenneet kohtalaisesti ja monella on jo vasta-aineita veressään. Asiantuntijat pitävät kuitenkin kolmatta aaltoa todennäköisenä syksyn aikana. Loka–marraskuun juhlakausi (dashain ja tihar) saattaa myös lisätä tartuntoja.

Nepalissa on jo puolitoista vuotta ollut meneillään koulutuksen kriisi. Koko maassa vain 18 %:lla julkisten koulujen oppilaista on ollut mahdollisuus osallistua etäopetukseen. Arviolta yli puolella maan lapsista ei ole ollut minkäänlaista virtuaalista tai fyysistä kohtaamista opettajansa kanssa maaliskuun 2020 jälkeen.

Pandemian jälkien korjaaminen tulee viemään vuosia. Interpedia ja Loo Niva ovat tässä työssä viranomaisten ja koulujen tukena esimerkiksi tarjoamalla koulutusta opettajille ja tukiopetusta lapsille kaikkein syrjäisimmillä alueilla.

Myös sinä voit tukea tätä työtä meidän kauttamme kummina tai kuukausilahjoittajana!

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Nepalissa

Lisätietoja Interpedian lahjoittajien ja Suomen ulkoministeriön tukemasta hankkeesta Nepalin Dadeldhurassa: Oikeus koulutukseen: Nepalin kouluhallinnon ja koulutuspolitiikan kehittämishanke