Thaimaa

Vuoden 2021 aikana saapui 11 lasta Thaimaasta Suomeen. Viime vuosina saapuneet lapset ovat olleet iältään 1–7-vuotiaita.

Department of Children and Youth eli DCY on Interpedian pitkäaikainen adoptiokontakti, jonka kanssa yhteistyö sujuu hyvin. Kontakti sopii pariskunnille, lapsiperheille ja rajoitetusti myös yksinhakijoille.

Kiintiöhakemusten lisäksi kontaktille voi lähettää hakemuksia kiintiön ulkopuolella koskien vaativammin erityistarpeisia tai yli neljävuotiaita lapsia.

Adoptioperhettä tarvitsevat lapset

DCY on jo useiden vuosien ajan kiintiöinyt vuosittain lähettävien uusien hakemusten määrää. Kiintiössä voidaan toivoa alle 4-vuotiasta lasta. Lapsilla voi olla lieviä erityistarpeita. Hakemuksia, joissa toivotaan vaativammin erityistarpeessa olevaa tai yli neljävuotiasta lasta voidaan lähettää DCY:lle ohi kiintiön. DCY:n kautta saapuu 1–9-vuotiaita lapsia. Thaimaahan voi lähettää myös sisaruksia koskevia hakemuksia.

Ketkä voivat adoptoida?
  • Suositusten mukaan lapsen ja vanhemman välinen ikäero voi olla korkeintaan noin 40–43 vuotta, mutta hakijoiden ikätoiveita tarkastellaan tapauskohtaisesti
  • Pitkä ja vakaa parisuhde, josta avioliitossa vähintään vuosi
  • Hyvä fyysinen ja psyykkinen terveydentila (ei merkittävää ylipainoa)
  • Psykologin lausunto
  • Hakijoilta edellytetään osallistumista adoptiovalmennuskurssille tai muihin adoptioon liittyviin koulutuksiin ja infoihin

 

Kiintiöhakijoilla voi olla perheessä ennestään yksi biologinen tai adoptoitu lapsi. Jos perheessä on useampi lapsi tai jos kyseessä on yksinhakija, tekee DCY:n adoptiolautakunta erikseen päätöksen hakijaksi hyväksymisestä. Ohi kiintiön hakemuksensa lähettävillä hakijoilla tulee olla riittävät resurssit sekä kotiselvityksessä sosiaalityöntekijän puolto erityistarpeessa olevan tai vanhemman lapsen adoptiota varten.

Adoptioprosessin kulku

Hakemuksen voi lähettää heti adoptioluvan saamisen jälkeen. Child Adoption Center käy läpi hakemuksen ja päättää hakijaksi hyväksymisestä. Tämän jälkeen hakijat asetetaan odotuslistalle odottamaan lapsiesitystä. DCY:n antama virallinen odotusaika-arvio on tällä hetkellä kolmesta neljään vuotta.

Lapsiesityksen saamisen ja lapsen hyväksymisen jälkeen perhe lähtee yleensä noin kolmen viikon kuluttua hakumatkalle Thaimaahan. Hakumatkaan kuuluu DCY:n adoptiolautakunnan tapaaminen.

Interpedialla on Thaimaassa oma yhteyshenkilö, joka tapaa hakijaperheen ja tukee perhettä hakumatkan aikana.

Hakumatka kestää yleensä kolmesta neljään viikkoa. Adoptio vahvistetaan Thaimaan suurlähetystön kautta noin vuoden kuluttua siitä, kun lapsi on saapunut Suomeen.

Interpedian yhteistyökontakti Thaimaassa

Thaimaa on ollut Haagin sopimusvaltio vuodesta 2004, jolloin Department of Children and Youthin (DCY) alainen Child Adoption Center sai myös Thaimaan adoptioasioiden keskusviranomaisen roolin. DCY toimii sosiaali- ja perusturvaministeriön alaisuudessa korkeimpana lastensuojeluviranomaisena. Se muun muassa myöntää toimiluvat thaimaalaisille yksityisille adoptiojärjestöille sekä ylläpitää ja valvoo lastenkotien toimintaa.

Lasten sijoittamisesta vastaa Child Adoption Centre, joka hoitaa sekä kotimaiset että kansainväliset adoptiot. DCY:n adoptiolautakunta (Child Adoption Board) vahvistaa kaikki adoptiot. DCY on Interpedian pitkäaikainen yhteistyökumppani, sillä yhteistyö alkoi jo vuonna 1987.

Lisätietoja

Tervetuloa Interpedian maainfoihin kuulemaan lisää kontaktin erityispiirteistä ja prosessista. Toimisto- tai etätapaamisissa adoptiovastaavien kanssa voitte keskustella henkilökohtaisesta tilanteestanne ja toiveistanne. Jokainen adoptioprosessi on yksilöllinen.

Lisätietoja Thaimaan adoptioista adoptiovastaava Tiina Hemmingiltä: tiina.hemming(at)interpedia.fi, puh. 050 – 469 9911.

Muutokset sivun tietoihin ovat mahdollisia.

Lue lisää:

Adoptioprosessi

Adoptiotilastoja (Saapuneet lapset)

Adoption kustannukset

Adoptioinfot

Seuranta ja raportointi