AjankohtaistaSokeasta feminististä tulee lakinainen

Sokeasta feminististä tulee lakinainen

Marraskuisella työmatkallani Etiopiassa pääsin tutustumaan Interpedian kehitysyhteistyöhankkeisiin ja kummiohjelmiin. Addis Abeban saksalaisen seurakunnan koululla haastattelin sokeaa 20-vuotiasta Sihumia, joka opiskelee tällä hetkellä lakia Addis Abeban yliopistossa.

Sihum aloitti koulutiensä 14 vuotta sitten German Church Schoolissa. Hän kertoi minulle arvostavansa kaikkea mitä koululla oli tarjottavanaan: oppimateriaalia näkövammaisille, valistuneita opettajia ja luokkakavereita, jotka olivat tottuneita vammaisiin koulutovereihin. ”Aina tarvittaessa joku auttoi”, hän kertoi. Välitunneilla saadut välipalat auttoivat hyvin jaksamaan.

Sihum menestyi koulussa ja hän piti erityisesti biologiasta ja amharan kielestä. Yläkoulussa Sihum opiskeli muualla ja hän kertoi miten hankalaa opiskelu toisinaan oli, sillä opettajilla ja muilla koululaisilla ei ollut kokemusta vammaisten kanssa toimimisesta.

Sihum selvitti tiensä kuitenkin yliopistoon asti. Hän harkitsi pitkään journalismin, valtiotieteen ja juridiikan välillä. Lopulta hän valitsi lain kuunneltuaan ystävänsä, menestyneen toimittajan neuvoa. ”Lait liittyvät kaikkiin elämän alueisiin”, hän sanoi.

Tulevaisuudessa Sihum haluaa harjoittaa ammattiaan ja erityisesti auttaa hyväksikäytettyjä naisia. ”Olen feministi”, hän kertoi.

Rakastamaansa kirjoittamista hän ei kuitenkaan aio unohtaa vaan hän suunnittelee kirjoittavansa myös rikostarinoita tulevaisuudessa.

Sihum on onnekas, sillä Etiopiassa vain noin neljä prosenttia vammaisista lapsista pääsee kouluun. Vielä harvinaisempaa on, että koulussa saa oikeanlaista tukea oppimiseen. Sihumia kuunnellessani ymmärrän entistä konkreettisemmin, miten tärkeää on edistää vammaisten ja tyttöjen koulutusta. Paljon potentiaalia valuu hukkaan ilman työtä tasa-arvoisen ja inklusiivisen koulutuksen puolesta.

kummilapsi Etiopia
Sihum

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Etiopiassa

Voit tukea työtämme Etiopiassa kuukausilahjoittajana tai kummina