AjankohtaistaMitä yhden perheen lahjoituksella saatiin aikaan Etiopiassa?

Mitä yhden perheen lahjoituksella saatiin aikaan Etiopiassa?

Yhteistyöjärjestömme Maedot tekee Etiopiassa vaikuttavaa työtä köyhien perheiden lasten parissa Addis Abebassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla. Suomen kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi järjestö on joutunut supistamaan toimintaansa viime vuosina. Keskelle tätä tilannetta toi yhden perheen kertalahjoitus paljon toivoa. Saimme yhdessä Maedotin kanssa lahjoituksen avulla aikaan isoja muutoksia yli 30 lapsen elämässä.

Päätimme asiasta perheen voimin. Lapsilla oli paljon sanottavaa asiassa. He valitsivat Interpedian, koska olemme tukeneet järjestön työtä jo vuosia kuukausilahjoittajina ja heidän työnsä on meille tuttua.

– Lahjoittajaperheen äiti

Lahjoitussummalla käynnistimme päiväkodin Addis Abeban köyhälle alueelle. Tarve turvalliselle päivähoidolle ja varhaiskasvatukselle on alueella valtava, mutta nyt päiväkodin huomaan on valittu yli 30 kaikkein kipeimmin tukea tarvitsevaa lasta. Ilman turvallista hoitopaikkaa lapset kasvaisivat käytännössä kadulla vanhempien ollessa hankkimassa elantoa, ja usein isompien lasten perässä kulkiessaan he oppisivat nopeasti kadun tavoille.

Maedotin työssä lapsia puhutteli se, että etiopialaiset lapset saavat kunnon ruokaa varhaiskasvatuskeskuksessa. Ajatus siitä, että joutuisi olemaan koko päivän nälkäisenä, kosketti lapsia erityisesti.

– Lahjoittajaperheen äiti

Lapset voivat jo huomattavasti paremmin

Vaikka lähes 90 % etiopialaisista lapsista pääsee jo kouluun, jäävät köyhimpien perheiden lapset usein jälkeen opetuksessa jo ensimmäisellä luokalla, sillä kouluvalmiudet ovat huonot. Addis Abeban päiväkodissa tähän vaikutetaan varhaiskasvatuksen avulla. Lisäksi lapset saavat pienen aterian kahdesti päivän aikana, mikä on lisännyt lasten virkeyttä ja oppimistuloksia huomattavasti.

Päiväkoti Etiopia
”Eron lasten hyvinvoinnissa huomaa jo muutamassa kuukaudessa”, kertoo Maedotin johtaja Gennet Mengistu

Päiväkodin ruoka ostetaan naisten osuuskunnalta. Maedot on tukenut pitkään alueen lasten vanhempia tulonhankkimiskoulutusten avulla ja perustamalla osuuskuntia. Tällä tavoin tuetaan lasten hyvinvointia kestävästi.

Alkuun Addis Abebassa päästiin siis yhden lahjoituksen avulla.  Päiväkodin käynnistämiseen tarvittiin lapsiystävällisten ja turvallisten tilojen lisäksi resurssit ruokaan sekä ensiapuosaamista. Toiminnan jatkuvuuden takaavat Interpedian kuukausilahjoittajat. Päiväkodilla on valtava vaikutus näiden lasten elämään ja tulevaisuuteen.

Toivomme, että voimme yhdessä Maedotin kanssa avata kaksi uutta päiväkotia myös Wolison ja Dilelan maaseutualueille, sillä tarve on suuri. Järjestöllä on alueilla jo koulukeskukset, jotka on mahdollista muuttaa päiväkodeiksi. Remontointi vaatisi noin 2 000 €/keskus. Summalla katettaisiin maalit, lattian sementoiminen, maakuopan rakentaminen kunnolliseksi wc:ksi, vesihanan madaltaminen ja katon korjaaminen. Lisäksi tarvittaisiin pöydät, tuolit, patjat päiväunia varten, mattoja sekä verhot. Nämä tarvikkeet maksavat noin 40 euroa yhtä lasta kohden.

Päiväkoti Etiopia
Päiväkodin piha

Me Interpediassa, Maedotin väki ja päiväkodin lapset kiitämme kaikkia lahjoittajia!

Kun ensimmäiset kuvat varhaiskasvatuskeskuksesta tulivat, olo oli hieno. Mitään sen parempaa rahoilla ei olisi voinut tehdä! Hyvän olon määrä ja syvyys hämmästyttävät vieläkin. Ja mikä parasta, keskus palvelee kymmeniä lapsia ja siten helpottaa heidän perheidensä elämää vuodesta toiseen. Mikä muu käyttö rahalle antaisi saman?

– Lahjoittajaperheen äiti

Tue lapsia Etiopiassa

Haluaisitko tukea lasten kasvua turvallisissa oloissa?

Voit tukea päiväkodin perustamista kertalahjoituksella tai järjestämällä merkkipäiväkeräyksen. Päiväkodin päivittäistä toimintaa voit parhaiten tukea Interpedian kuukausilahjoittajana esimerkiksi 20 eurolla kuukaudessa.

päiväkoti Etiopia