AjankohtaistaKriisipuhelin auttaa erityisesti kastittomia tyttöjä Nepalissa

Kriisipuhelin auttaa erityisesti kastittomia tyttöjä Nepalissa

Nepalilaisen yhteistyöjärjestömme CWISHin kriisipuhelin tarjoaa lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen tukea vaikeissa tilanteissa. Kriisipuhelin takaa, että rikos- ja hyväksikäyttötapauksiin puututaan ja uhrit saavat psykologista tukea toipumiseen ja oikeudellista neuvontaa.

Tuetut lapset ja nuoret ovat olleet enimmäkseen köyhiä, kastittomia tyttöjä, joiden on vaikea luottaa poliisin toimintaan ja puolustaa itseään ja oikeuksiaan.

Interpedian lahjoittajien avulla toimiva auttava puhelin on ollut toiminnassa myös korona-aikaan. Pandemia ei ole vähentänyt hyväksikäyttötapauksia, vaan niiden pelätään päinvastoin jääneen piiloon esimerkiksi koulujen kiinniolojen aikana.

Uusia alueita ja uudenlaisia lapsen oikeuksien rikkomuksia

CWISH toimii pääosin Kathmandun laakson alueella, mutta tarvittaessa myös muualla maassa.

Dhanushan alueella CWISH on pitkään hoitanut tapausta, jossa naapuri raiskasi nuoren tytön. Koska tekijä on varakkaasta perheestä, on tapausta ollut vaikea edistää. Lopullista päätöstä ei ole saatu kahteen vuoteen, mutta CWISH jatkaa taistelua oikeuden puolesta.

Erilaiset nettirikokset ovat yleistyneet myös Nepalissa älypuhelinten ja sosiaalisen median käytön myötä. Tämä näkyy myös kriisipuhelimen yhteydenotoissa.

Vuonna 2021 CWISH tuki tyttöä, josta luvatta otettua alastonkuvaa oli levitetty sosiaalisessa mediassa. Tapaus aiheutti tytölle suurta häpeää ja ahdistusta.

Vuosittain useita tapauksia on CWISHin avulla käsitelty oikeudessa ja aiemmista tapauksista on annettu pitkiä tuomiota lapsia hyväksikäyttäneille rikollisille. Vuoden 2021 aikana CWISH tuki yli 70 tapausta.

INFO: CWISH – Lapsikotityöläisten etuja ajavasta järjestöstä laaja-alaiseksi lapsen oikeuksien vaikuttajaksi

Kumppanijärjestömme Children and Women in Social Service and Human Rightsin (CWISH) työ sai alkunsa lapsikotityöläisten parista ja järjestö on yksi tärkeimmistä alaikäisten kotiapulaisten tilanteen parantumiseen vaikuttaneista järjestöistä Nepalissa. CWISH tukee myös lapsityöläisten pääsyä kouluun ja tukee heidän paluutaan oman perheensä pariin.

CWISH:n vaikuttaa koko ajan myös viranomaisiin, toisiin järjestöihin, päättäjiin ja lainsäädäntöön lapsen oikeuksien edistämiseksi hallinnon rakenteissa.
Tyttö katsoo ikkunasta ulos.

Interpedian eettisellä lahjalla tuetaan CWISH:n kriisipuhelinpalvelua, johon lapset ja nuoret voivat soittaa kohdattuaan esimerkiksi häirintää, väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai painostusta lapsiavioliittoon (Kuvassa esiintyvä lapsi ei liity artikkelin teemoihin).

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Nepalissa

Myös sinä voit tukea tätä työtä meidän kauttamme kummina tai kuukausilahjoittajana!