AjankohtaistaWannapan uusi elämä

Wannapan uusi elämä

Tapasin Thaimaan työmatkallani tammikuussa hienon nuoren naisen, 19-vuotiaan Wannapan, joka on saanut kummitukea Interpedian kumppanijärjestö Project LIFE:n kautta.

Wannapa on kotoisin Thaimaan koillisesta Buriramin provinssista. Hänen vanhempansa ovat aikoinaan lähteneet Wannapan kotikylästä ja tämän elämästä, ja jättäneet tytön tädin ja sedän hoitoon. Tädillä ja sedällä oli myös biologisia lapsia, joten heillä ei juurikaan ollut mahdollisuuksia tukea Wannapaa tämän opinnoissa. Opettaja kertoi kuitenkin tytölle järjestöstä nimeltä Project LIFE ja järjestön työntekijät kertoivat Wannapalle mahdollisuudesta saada tukea asumiseen ja opintoihin Bangkokissa.

Tällä hetkellä Wannapa asuu asuntolassa ja käy avointa yliopistoa Project LIFE:n toimiston lähellä Bangkokissa. Hän auttaa välillä LIFE:n toimistolla ja pääsee toisinaan järjestön työntekijöiden kyydissä käymään kotikylässään. Wannapa haaveilee valmistuvansa opettajaksi ja palaavansa jonain päivänä kotikyläänsä.

”Project LIFE antoi minulle uuden elämän”, Wannapa kertoi liikuttuneena. ”Kotikylässä minulla ei ollut tulevaisuutta. Tilanteessa, jossa minulla ei ollut ketään kenen kanssa jutella, sain uuden perheen ja ihmisiä, jotka kuuntelevat minua”.

Wannapa yhdessä Project LIFE:n vapaaehtoistyöntekijän kanssa

Joskus pienikin tuki riittää

Project LIFE:n johtaja Jeff Boehm kertoi minulle järjestön työtavoista. Usein kummilapset tulevat ohjelmaan mukaan opettajan suosituksesta. Yhteydenoton jälkeen LIFE vierailee perheen luona ja selvittää perheen tilanteen ja avun tarpeen. Useimmiten tukea saavat perheet ovat yksinhuoltajan tai isovanhempien vastuulla.

Vierailimme myös kahden perheen luona epävirallisella asuinalueella. Astelimme alueelle jäteveden päälle asetettuja lautoja pitkin. Vesi oli likaista ja täynnä roskia. Asumukset olivat pieniä ja vaatimattomia, lattialla oli patjoja nukkumista ja oleskelua varten. Kaikki tavarat oli varastoitu muovipusseihin ilmeisesti rottien tai muiden eläinten vuoksi. Oli todella kuuma.

Perheet kertoivat lastensa koulunkäynnin esteistä ja pitkästä koulumatkasta hikisessä bussissa. Isoisä olisi voinut kuljettaa lapsen kouluun mopolla, mutta se oli mennyt rikki eikä korjaamiseen ollut varaa. Naapurista livahti vieraita tapaamaan tyttö, joka kertoi odottavansa kovasti kummiohjelmaan pääsyä.

Thaimaan yhteiskunnan eriarvoisuus todella näkyi köyhällä alueella. Maassa on kuitenkin hyvät mahdollisuudet ponnistaa keskiluokkaan koulutuksen avulla. Joskus siihen riittää pienikin tuki.

”Haluaisin sanoa kiitos suomalaisille tuesta ja mahdollisuudesta opiskella”, sanoi Wannapa tapaamisemme lopuksi.

Tue lapsia Thaimaassa

Lue lisää Interpedian työstä Thaimaassa

Kuukausilahjoittajaksi tai kummiksi