AjankohtaistaOdotuksen aika on tärkeä osa adoptioprosessia

Odotuksen aika on tärkeä osa adoptioprosessia

Kansainvälisen adoption odotusajat ovat hyvin yksilöllisiä. Ne riippuvat adoptioon vapautuvien lasten tarpeiden ja adoptionhakijoiden valmiuksien kohtaamisesta, joten lapsiesityksen ajankohtaa on vaikea ennakoida. Tämä tuo lapsen odotukseen omat erityispiirteensä.

Odotusaika on kuitenkin tärkeä osa adoptioprosessia ja parhaimmillaan sen aikana odottajat valmistautuvat ja valmentautuvat vanhemmuuteen ja elämänmuutokseen.

Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin huoltaminen

Odotuksen aikana on tärkeää pitää huolta itsestään ja elää omaa elämää. On lapsen etu saada vanhemmat, joilla on hyvät fyysiset ja psyykkiset voimavarat lapsen saapuessa. Varsinkin alkuajat lapsen kanssa voivat olla hyvin intensiivisiä.

Psyykkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää hyväksyä se, että adoptiopolku on erityinen tapa saada lapsi ja se vaatii oman aikansa. On erilaisia tapoja kehittää omaa selviytymiskykyään. Joku saa apua mielen harjoituksista kuten mindfulness tai meditaatio, joku toinen hyötyy harrastuksiin uppoutumisesta, ja kolmas voi hyvin viettämällä aikaa läheistensä kanssa tai verkostoitumalla toisten odottajien kanssa.

Jos odotus alkaa tuntua vaikealta, voi joskus olla paikallaan hakea ammattilaisen apua tilanteeseen.

Valmistautuminen vanhemmuuteen

Adoptio-odotuksen aikana kannattaa osallistua Interpedian infotilaisuuksiin ja adoptiokoulutuksiin. Adoptioprosessin, -maiden ja -lasten ymmärtäminen tuo varmuutta omaan odotukseen.

Lapsen tuloon valmistautumisen osana kannattaa myös hankkia tietoa kansainvälisesti adoptoiduista lapsista, traumataustan vaikutuksesta sekä kiintymyssuhteita.

Jos hakijat odottavat ensimmäistä lastaan, on hyvä kartuttaa myös käytännön lapsenhoitokokemuksia. Lapsen tulo tuo mukanaan paljon uusia tilanteita, joten jos osa konkreettisista puuhista jo sujuu, voi alku tuntua helpommalta.

Adoptiopalvelu odottajan tukena

Säännöllinen yhteydenpito adoptiopalveluun tukee myös odotusta. Adoptiotyöntekijät ovat tiiviisti perheen kanssa yhteydessä erityisesti odotuksen alku- ja loppuvaiheissa. Alussa pohditaan yhdessä sopivaa kohdemaata ja lapsitoivetta, ja yhteys tiivistyy varsinkin lapsiesitys- ja hakumatkavaiheissa.

Hiljaisemman odotuksen aikana adoptionhakijoiden kannattaa välillä myös oma-aloitteisesti ottaa yhteyttä adoptiopalveluun ja kertoa kuulumisiaan tai pohtia omaa odotustaan.

Käytännön asiat

Odotusaikaan kuuluu myös paljon käytännön järjestelyitä. Esimerkiksi asumisjärjestelyissä voi alkaa valmistautua lapsen tuloon ja hankkia osan tarvikkeista jo valmiiksi.

Vanhempainvapaan järjestelyistä kannattaa keskustella hyvissä ajoin puolison ja työnantajan kanssa.

Lisäksi adoptioprosessi vaatii erilaisia asiakirjapäivityksiä odotuksen aikana.

Verkostoituminen

Monet adoptionhakijat verkostoituvat jo adoptiovalmennuksen aikana. Lisäksi adoptioperheiden maaryhmien tapaamiset ovat hyvä mahdollisuus tutustua samassa tilanteessa oleviin perheisiin. Nämä vertaisverkostot voivat olla koko perheelle kullan arvoisia tulevien vuosien aikana.

Tutustu esimerkiksi Adoptioperheet ry:n toimintaan.

Läheisten valmisteleminen

Odottajien vanhemmat ja perheen muut läheiset tarvitsevat myös aikaa muutokseen valmistautumiseen. Läheisille kannattaa suositella adoptiojärjestöjen järjestämää adoptiokoulutusta perheiden läheisille.

On tärkeää, että lapsen sosiaalinen ympäristö ymmärtää mistä adoptiossa on kyse, millaisia adoptiolapset ovat ja millaista tukea adoptioperhe voi tarvita.

Opiskelu

Vanhemmuuteen valmistautumisen lisäksi odotusaika voi myös olla erinomainen tilaisuus uppoutua lapsen syntymämaan kulttuuriin ja kieleen. Tämä voi olla hyvin arvokasta sekä hakumatkalla ja perheen alkuaikoina, mutta myös lapsen kasvaessa.

Adoptiovanhempien myönteinen suhtautuminen ja kiinnostus lapsen syntymämaata kohtaan tukee adoptoitua tämän pohtiessa identiteettiään.

Tilaa optimismille

Joskus adoptio-odotuksen kesto ja epävarmuus pelottavat. Mahdollisista riskeistä huolimatta kannattaa antaa vanhemmuuteen siirtymisen prosessien käynnistyä, jotta lapselle on tilaa vanhempien mielessä hänen tullessaan uuteen perheeseensä.

Yleensä adoptio-odotus päättyy lapsen saamiseen. Optimismiin on siis aihetta ja mielikuvalapsi saa syntyä odottajan mieleen.

Kaavio adoptio-odotuksen ajasta