AjankohtaistaNativeland Visit 2019 Thaimaassa – adoptoitujen paluu juurille

Nativeland Visit 2019 Thaimaassa – adoptoitujen paluu juurille

Osallistuin heinäkuussa 2019 Thaimaan yhteistyökumppanimme Department of Children and Youthin eli DCY:n adoptiokeskuksen järjestämään Nativeland Visit -tapahtumaan. Tällä kertaa tapahtuman yhteydessä vietettiin myös adoptiokeskuksen 40-vuotisjuhlia.

Nativeland Visit -tapahtumaan osallistui Suomesta useita adoptioperheitä sekä adoptiopalvelunantajien työntekijöitä. Ohjelmaa oli järjestetty sekä perheille että adoptioammattilaisille. Lapsille oli järjestetty monenlaisia elämyksiä ja meille ammattilaisille seminaari, jossa pääsimme syventymään yhdessä Thaimaan adoptiotyön periaatteisiin.

Suosittelen tapahtumaa kaikille Thaimaasta adoptoineille perheille. DCY sekä lastenkodit ottavat tulijat vastaan hyvin lämpimästi. Adoptoitujen paluu juurille on todella tärkeää sekä kaikille DCY:n adoptiokeskuksen työntekijöille että lastenkodin henkilökunnalle.

Miten adoptiosta puhutaan?

Adoptioperheille ja ammattilaisille suunnatussa yhteisessä työpajassa kuulimme useita aikuisten adoptoitujen puheenvuoroja. Erityisen vaikuttavan puheen piti Yhdysvaltoihin Koreasta adoptoitu Steve Kalb, joka työskentelee nykyään adoption jälkipalvelun parissa ja tekee aiheesta myös väitöskirjaa.

Steve Kalb puhui esimerkiksi adoptiokielestä, joka on monelle adoptioperheelle ja -työntekijälle tuttua. Puhumme paljon onnesta ja rakkaudesta, toivotun lapsen tulosta perheeseen jne. Steve kysyi, että onko meillä tilaa puhua ja käsitellä myös surua ja vihaa, lasten kokemuksia rasismista tai erilaisuudesta? Hän muistutti, että jos odotamme vain oikeaa hetkeä puhua näistä usein vaietuista asioista, sitä hetkeä ei välttämättä tule. On siis tärkeää antaa adoptiolapselle mahdollisuus puhua myös ikävistä ajatuksista tai vaikeista taustaan liittyvistä asioista. Lapsella on oikeus saada oikeaa tietoa taustastaan ikätasoon sopivalla tavalla.

Adoptoidulla on myös oikeus etsiä juuriaan. Tässä me palvelunantajat voimme olla apuna.

Aktiviteetteja ja vierailuja

Nativeland Visitin aikana saimme osallistua monenlaisiin tapahtumiin, mm. urheilukilpailuihin ja vierailuun vesipuhvelikeskuksessa (Thai Buffalo Conservation Village). Ohjelma jatkui vielä Udon Thanin maakuntaan, jossa adoptioperheet vierailivat lastenkodeissa ja historiallisissa kohteissa. Päätösjuhlassa eri maiden osallistujat pääsivät lavalle esittämään omaa ohjelmaa, esimerkiksi laulua ja tanssia.

Perheet vierailivat myös lastenkodeissa. Lastenkotien henkilökunta oli pukeutunut parhaimpiin juhlavaatteisiinsa ja lasten kanssa oli harjoiteltu pitkään hienoja esityksiä vieraille. Adoptioperheille esiteltiin adoptiolasten ja omahoitajien kuvia lastenkotiajoilta. Tässä vaiheessa harvan silmät pysyivät kuivina. Lastenhoitajien ja adoptoitujen jälleennäkemiset olivat hyvin liikuttavia.

Nativeland Visit on upeasti järjestetty monipuolinen juurimatkatapahtuma, joka antaa hyvin monenlaista ajateltavaa kaikille osallistujille.