AjankohtaistaKun adoptiolapsesi kohtaa rasismia

Kun adoptiolapsesi kohtaa rasismia

Oletko viime aikoina pohtinut, miten toimia, kun adoptiolapsesi kohtaa syrjintää tai rasismia?

Kansainväliseen adoptioon valmistautuessa on pohdittava muun muassa sitä, millaista on olla näkyvä perhe, kun lapsi erottuu valtaväestöstä. Myös lapsen kohtaamaan rasismiin on valmistauduttava, sillä emme voi sulkea tältä valitettavalta ilmiöltä silmiämme.

Tunnista etuoikeutettu asemasi

Asemasi yhteiskunnassa on erilainen kuin rodullistetulla lapsellasi. Kun lapsesi kertoo sinulle kohtaamastaan rasismista, älä sano ”Tiedän miltä sinusta tuntuu”, sillä valkoisena et ole kokenut sitä, mitä lapsesi kokee. Vaikka itse hyväksyt lapsesi ja uskot tasa-arvoisuuteen, asenteesi ei auta lasta, jos et tunnista ympäröivää eriarvoisuutta. Maailma ei ole värisokea, vaikka niin haluaisimme uskoa. Koet ehkä ahdistusta lapsesi puolesta ja haluat suojella häntä, mutta et voi tietää millaista on itse olla rasistisen syrjinnän kohteena.

Tunnista asemasi rehellisesti ja samalla osoita myötätuntoa lastasi kohtaan. Tämä luo lapselle turvalliset olosuhteet puhua avoimesti siitä, mitä hänelle on tapahtunut.

Puhu

Vaikeiden ja ahdistavien asioiden esiin nostaminen ei ole helppoa. Se on kuitenkin tärkeää. Jos pysyt hiljaa, lapsesi voi kokea sen todisteena omasta arvottomuudestaan tai siitä, ettet välitä hänestä. Poistu mukavuusalueeltasi ja uskalla keskustella vaikeistakin asioista ikätasoisesti lapsesi kanssa. Tällä tavoin voit tukea häntä.

Kerro lapsellesi rodullistettujen kokemuksista, jotta he saavat sanoja asioiden käsittelyyn. Valitse kirjoja ja elokuvia, joissa on rodullistettuja hahmoja.

Rakenna turvallisuuden tunnetta

Lapset usein kääntyvät vanhempiensa puoleen kohdattuaan jotain ahdistavaa. Vakuuta lapselle, että rakastat häntä ehdoitta ja lupaa hänelle, että teet kaikkesi, että hänellä on turvallinen yhteisö tukenaan.

Jaa tunteesi

Tunnet ehkä suuttumusta ja turhautumista, kun lapsesi kohtaa syrjintää. Näytä tunteesi lapselle avoimesti, mutta pidä huoli, ettei lapselle tule tunnetta, että hänen pitäisi suojella sinua ja sinun tunteitasi.

Vahvista lapsesi tunteet

Kerro lapsellesi, että uskot häntä ja että hänellä on oikeus tunteisiinsa. Kerro, että syrjintä on väärin. Myötäelä lapsesi tunteiden kanssa, mutta muista, että omat tunteesi ja kokemuksesi ovat erilaisia.

Toimi ja vaikuta

Tunnista etuoikeutettu asemasi ja käytä sitä muutoksen aikaansaamiseksi. Lapsen on hyvä nähdä, että on myös paljon ihmisiä, jotka vastustavat syrjintää. Näytä, että haluat osallistua ja vaikuttaa muutoksen puolesta. Osoita myös lapsellesi, että olet valmis puolustamaan häntä.

Vahvista lapsesi identiteettiä

Auta lastasi rakentamaan vahva rodullinen identiteetti. Tässä auttaa esimerkiksi se, jos lähiympäristössäsi on rodullistettuja ihmisiä ja esikuvia. Käsittele lapsesi taustaa ja historiaa ikätasoisesti. Myös myönteinen suhtautuminen lapsen syntymämaahan on tärkeää.

Marika Elmeranta
Interpedian adoptiovastaava

Lähteet:

Miten puhua ruskeudesta valkoisena vanhempana?

Empowering Adopted Children of Color in the Face of Racism and Discrimination

Micaela Mouan esitys Rasismi ja mielen hyvinvointi Adoptioperheet ry:n webinaarissa 30.5.2020

Dr. Robin DiAngelo discusses ’White Fragility’