AjankohtaistaKesän ajatuksia

Kesän ajatuksia

Heinäkuu on hyvä kuukausi miettiä kulunutta puolta vuotta ja ottaa siitä arvokkaita ajatuksia loppuvuodelle. Erityisesti tänä vuonna on tarvetta välillä pysähtyä näiden maailmanlaajuisten asioiden keskellä – että myös oma ajatus ehtii mukaan.

Meillä Interpediassa on kulunut kevät ja alkukesä ollut aktiivista yhteydenpitoa asiakkaiden kanssa. Erityisesti adoptioinfojen määrä on etäyhteydellä ollut merkittävän suuri. Infoissa on ollut tänä vuonna jo yli 550 osallistujaa, joka osaltaan kertoo kiinnostuksesta kansainvälisiä adoptioita kohtaan.

Meitä on ilahduttanut myönteinen palaute, jota olemme asiakkailtamme tai adoptiota vasta alkuvaiheessa pohtivilta saaneet. Näissäkin poikkeusolosuhteissa tietoa on voitu jakaa, ja aivan uutena mahdollisuutena on ollut kohdemaidemme yhteistyökumppaneiden osallistuminen näihin etäinfoihin. Tämä käytäntö jää varmasti meillä pysyväksi, eikä vähennä tarvetta myös kohtaamisille ja muille infoille. Niissä sitten toisenlaisia mahdollisuuksia ajatusten ja tiedon vaihtoon.

Perheisiin on pidetty myös henkilökohtaisesti etäyhteyttä. Työntekijämme ovat olleet hyvin saavutettavissa ja olemme lähettäneet mahdollisimman usein tiedotteita kohdemaiden tilanteista. Se on osaltaan auttanut odottavia perheitä tiedostamaan pandemian aiheuttamia ongelmia myös lapsen synnyinmaan näkökulmasta. Niihin perheisiin, joilla on lapsiesitys, pidämme säännöllisesti yhteyttä. Mietimme yhdessä odotuksen ja jaksamisen keinoja ja välitämme tarvittavia tietoja lapsesta ja hänen tilanteestaan.

Kehitysyhteistyössä olemme pitäneet säännöllistä yhteyttä kummi- ja avustuskohteisiimme ja voineet todeta, kuinka monella tapaa lapsia tässäkin tilanteessa autetaan. Haasteita kyllä riittää, ja esimerkiksi etäkoulumahdollisuudet ovat vain harvoissa maissa mahdollisia. Silti löytyy ratkaisuja, joiden avulla tästäkin vuodesta selvitään. Länsi-Nepalissa on käytetty radio-ohjelmia apuna syrjäisillä seuduilla, joissa internet ja tietokoneet eivät ole lasten ja perheiden käytettävissä. Lahjoittajamme antavat mahdollisuuden tälle niin tärkeälle työlle lasten hyväksi.

Kesän jälkeen lähdemme loppuvuotta kohti monien kysymysten kanssa ja mahdollinen epävarmuuden aika on pitkä lapsille ja perheille. Sitä emme voi ottaa pois, mutta jatkamme pitkäjänteistä työtämme, olemme adoptiota pohtivien ja jo prosessissa eri vaiheissa olevien perheiden tukena kaikissa niissä tilanteissa, joissa se vain on mahdollista.