AjankohtaistaHiukset ja identiteetti – adoptoidun hiukset ovat muutakin kuin osa ulkonäköä

Hiukset ja identiteetti – adoptoidun hiukset ovat muutakin kuin osa ulkonäköä

Meron Laine on Etiopiasta adoptoitu parturi-kampaaja, joka on yli 20 vuoden uransa aikana nähnyt hiusten merkityksen erityisesti adoptoitujen elämässä ja identiteetin muodostumisessa.

Asetu lapsen asemaan

Asiakkaani tulevat monenlaisista taustoista ja olen huomannut, että adoptiolapsille hiuskysymys on muita merkittävämpi. Esimerkiksi kahden kulttuurin perheissä lapsilla on edes joku sukulainen, jonka kanssa hiusasioita voi jakaa. Adoptiolasten vanhemmilla ei yleensä ole kokemusta esimerkiksi afrohiuksista ja vieraat hiukset koetaan usein ongelmallisina.

Adoptiovanhemmille haluaisin sanoa, että asettukaa lapsen asemaan. Hiusten harjaaminen sattuu, jokainen harjanveto tuntuu kuin monta käsiparia iskisi nuppineuloja päähän. Kun vilkkaalta lapselta vaaditaan paikallaan istumista tuntien ajan tällaisessa käsittelyssä, ei ole ihme, jos lapsi ei pidä siitä. Kaikki aikuisetkaan eivät pysty, joten harvassa pienessä lapsessakaan on kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta vaadittu määrä.

En syytä vanhempia, pyydän heitä vain olemaan henkisesti tarkkaavaisempia omien vaatimustensa ja pyyntöjensä kanssa.

Mieti miten puhut hiuksista

Jos lapsi kasvaessaan kuulee koko ajan, kuinka hankalat hiukset hänellä on, hän alkaa vähitellen inhota hiuksiaan, ihoaan ja taustaansa ja lopulta itseäänkin. Kun murrosiässä temperamenttia tulee lisää ja jos itsetunto on heikko, siinä on vanhemmilla teinin kanssa tekemistä.

Miksei voi puhua kiharasta, vaan puhutaan pörröstä, käkkärästä, hankalasta? Se sanotaan ehkä hellittelymielessä, mutta se ei tunnu siltä. Joskus vanhemmat puhuvat siitä toisille ikään kuin lapsi ei olisi paikalla, mutta se käy suoraan lapsen sydämeen.

Lapsi on helposti yksin ongelman kanssa. Puolustan aina lapsia, kun vanhempi tulee valittamaan hiuksista. Sanon, etteivät ne ole vaikeat, tarvitset vain apua.

Tärkeää olisi ymmärretyn olon saaminen erityisesti adoptoiduille. Hutera pohja vaikuttaa identiteettiin, mutta sen voi kääntää eduksi.

Vahva identiteetti kantaa murrosiän yli

Hiusten hoitamisesta voi tehdä miellyttävän yhteisen hetken. Se voi olla juuri se otollisin hetki saada keskustella lapsen kanssa ja kuunnella häntä. Keskustelun lomassa saatat oppia lisää lapsestasi, säilytät keskusteluyhteyden ja vahvistat hänen identiteettiään omana itsenään. Näiden hetkien seurauksena hän saattaa vielä teininä tulla luoksesi ja haluaa, että laitat hänen hiuksiaan. Tällä asialla voit työntää lapsesi pois tai saada hänet tulemaan lähellesi.

Kun rakennat lapsen identiteettiä jo pienenä, se kantaa itsevarmuutena teini-iässä. Adoptoitu saa itselleen voimavaran, jolla pystyy puolustamaan omia oikeuksiaan. Hiukset eivät ole pelkästään ulkonäöllinen juttu, henkinen puoli on vielä merkittävämpi, se on asia, jota voidaan muokata mutta eroon siitä ei pääse (toistaiseksi:) ), siksi hiusten työstäminen on tärkeää.

Jos hiusten laitto ei kiinnosta, sekin on ok, sen voi ulkoistaa. Vanhemmat voivat näyttää ymmärtävänsä, että tämä on tärkeää lapselle, ja auttaa lasta toteuttamaan toiveitaan. Vähitellen Suomessakin aletaan ymmärtää monenlaisia hiuksia.

Minun unelmani on kasvattaa uusi sukupolvi sellaiseksi, joka on hiustensa kanssa ok. Se sukupolvi tulee olemaan hyvin fiksu ja vahva.

Palkitse

Haluaisin, että hiukset hoidetaan lapsen ehdoilla. Ei tietysti täysin lapsen ehdoilla, lyödä ei sentään saa, mutta saa huutaa ja sanoa milloin sattuu. Joku palkinto on myös oltava. Annan esimerkiksi lapsen katsoa lempivideota, vaikka perheessä sellainen ei olisi tapana. Lapsella täytyy olla jotain hyvää, että hän kestää käsittelyn.

Ilmaisen lapselle, että olen häntä varten siinä, hän saa sanoa, minä kuuntelen ja yritän parhaani, ettei satu. Hän puolestaan yrittää kestää vähän enemmän. Teemme yhteistyötä.

Ei tarvitse osata, yrittäminen on tärkeää

Kannattaa yrittää tutustua aiheeseen. Youtubessa on tutoriaaleja ja nuoret itsekin etsivät tietoja. Kokeilkaa ja leikkikää, luokaa oma tyyli. Jokainen on joutunut opettelemaan itse, sillä jokaisella on yksilölliset hiukset.

”Jokaisella on hyvät hiukset, kaikki ovat ok!”

Lapset arvostavat jo yrittämistä, voit jopa myöntää heille, ettet osaa mutta yrität kuitenkin, koska se on heille tärkeää. Voit yllättyä kuinka todella ymmärtäväisiä he ovatkaan! Usein kun vanhemmat yrittävät, myös lasta alkaa kiinnostaa. Se voi olla yhteinen harrastus ja kiinnostus, ja ennen kaikkea yhdessäoloa!

Lettihiukset

Meron Laine
Kampaaja-parturi
Etiopiasta adoptoitu