AktuelltHåret och identiteten – den adopterades hår är mer än en del av utseendet

Håret och identiteten – den adopterades hår är mer än en del av utseendet

Meron Laine är dam- och herrfrisör och adopterad från Etiopien. Hon har under sin dryga 20-åriga karriär sett vilken betydelse håret har särskilt i de adopterades liv och i deras identitetsbildning.

Sätt dig in i barnets situation

Mina kunder har skiftande bakgrund och jag har märkt att för adoptivbarnen har håret en större betydelse. I familjer med till exempel två kulturer finns det åtminstone någon släkting som barnen kan dela frågor kring håret med. Adoptivbarnens föräldrar har vanligen inte erfarenhet av exempelvis afrohår, och främmande hår upplevs ofta som problematiska.

Sätt er in i barnets situation, skulle jag vilja säga till adoptivföräldrarna. Det tar ont att borsta håret, varje tag med borsten känns som om otaliga händer skulle trycka in knappnålar i huvudet. Om ett livligt barn tvingas sitta stilla i timmar under en sådan behandling, är det inte konstigt om barnet inte tycker om det. Inte ens alla vuxna klarar av det, följaktligen är det få små barn som har det tålamod och den tacksamhet som krävs.

Jag beskyller inte föräldrarna, jag ber dem bara vara mentalt mer uppmärksamma på sina egna krav och önskningar.

Tänk på hur du talar om håret

Om barnet under sin uppväxt hela tiden får höra hur besvärligt hår hen har, börjar hen så småningom avsky sitt hår, sin hy och sin bakgrund och slutligen sig själv.  Då temperamentet tilltar i puberteten samtidigt som självkänslan är svag, kan föräldrarna få det jobbigt med tonåringen.

Varför kan man inte tala om lockigt i stället för rufsigt, burrigt, besvärligt? Det sägs kanske med ömhet, men det känns inte så. Ibland talar föräldrarna om håret med andra som om barnet inte skulle vara på plats, men det går direkt till barnets hjärta.

Barnet blir lätt ensamt med problemet. Jag försvarar alltid barnet då föräldrar klagar på håret. Jag säger att det inte är problematiskt, du behöver bara hjälp.

Det viktiga är att särskilt de adopterade får en känsla av att bli förstådda. En bräcklig grund påverkar identiteten, men den kan vändas till sin fördel.

En stark identitet bär genom puberteten

Hårvården kan göras till en trevlig stund tillsammans. Det kan vara just den rätta stunden att få samtala och lyssna på barnet. Under samtalet kan du lära dig mer om ditt barn, du upprätthåller dialogen och förstärker barnets identitet som sig själv. Som en följd av dessa stunder kan det vara att barnet ännu som tonåring kommer till dig med en önskan om att du kammar håret. I den här frågan kan du skjuta bort eller få barnet att komma närmare dig.

När du bygger barnets identitet redan från liten, bär den som självsäkerhet genom tonåren. Den adopterade får en resurs med vars hjälp det blir möjligt att försvara sina egna rättigheter. Håret är inte bara en utseendemässig grej, det mentala är ännu mer betydelsefullt, en sak som man kan bearbeta men inte bli av med (tills vidare:) ), därför är det här med hårvård viktigt.

Om hårvård inte intresserar är också det helt ok, det går att köpa tjänster. Föräldrarna kan visa att de förstår att det här är viktigt för barnet och hjälpa barnet att få sina önskningar uppfyllda. Så småningom börjar vi även i Finland förstå oss på olika hårsorter.

Min dröm är att fostra en ny generation som är ok med sitt hår. Den generationen kommer att vara mycket klok och stark.

Belöna

Jag vill att håret sköts på barnets villkor. Förstås inte helt på barnets villkor, slå får man ändå inte, men nog skrika och säga om det tar ont. Någon belöning ska det också finnas. Jag låter till exempel barnet titta på sin älsklingsvideo, trots att det inte är brukligt i familjen. Barnet måste få något trevligt för att stå ut med behandlingen.

Jag låter förstå att jag är där för barnet, hen får säga, jag lyssnar och försöker mitt bästa så att det inte tar ont. Barnet igen försöker stå ut med lite mer. Vi samarbetar.

Du behöver inte kunna, att försöka är viktigt

Det lönar sig att bekanta sig med ämnet. På Youtube finns handledningsvideor och också de unga själva söker information. Prova och lek, skapa en egen stil. Alla har varit tvungna att lära sig för alla har individuella hår.

”Alla har ett bra hår, alla är ok!”

Barnen uppskattar redan att du försöker, du kan till och med medge för dem att du inte kan, men att du ändå försöker eftersom det är viktigt för dem. Du kan överraskas av hur förstående de är! Då föräldrarna försöker, börjar ofta också barnet visa intresse. Det kan vara en gemensam hobby och ett intresse, och framför allt samvaro!

Lettihiukset

Meron Laine
Dam- och herrfrisör
Adopterad från Etiopien