AjankohtaistaBangladeshilainen lastenkoti tukee lapsia aikuistumisen myrskyissä

Bangladeshilainen lastenkoti tukee lapsia aikuistumisen myrskyissä

Families for Children -järjestön (FFC) lastenkoti sijaitsee Dhakan pohjoisosassa Bangladeshissa. FFC Dhaka on yksi Interpedian pitkäaikaisimmista kehitysyhteistyön kumppaneista.

Shikha Biswas on oikea ihminen kertomaan FFC Dhakan lastenkodin lasten elämästä, aina varhaislapsuudesta aikuisuuteen. Shikha on työskennellyt FFC Dhakassa jo 17 vuoden ajan ja tiesi jo lapsena haluavansa tehdä töitä ihmisten kanssa. Shikha tutustui FFC:n lastenkotiin jo lapsena, sillä myös hänen vanhempansa olivat keskuksessa töissä ja hän itse teki siellä nuorena vapaaehtoistyötä. ”Työ FFC:llä ei ole oikeastaan koskaan tuntunut niinkään työltä, vaan ennemmin omasta perheestä huolehtimiselta.” Shikha kertoo.

Shikha panostaa työssään nykyään etenkin murrosikään tulevista tytöistä huolehtimiseen. Lastenkodista aikuistuvat tytöt tarvitsevat herkän ajanjakson aikana erityistä tukea. ”Minulla on täällä jatkuvasti lukuisia eri rooleja – äidin, siskon ja johtajan – minun on oltava aina tarpeen mukaan sekä ymmärtäväinen että tiukka”, Shikha kertoo.

FFC Dhakan henkilökuntaa, Shikha Biswas oikealla

Teini-iän pulmia

Teini-iän ongelmat näkyvät yleensä ensimmäisinä siinä, että nuorempana opinnoissaan hyvin menestyneillä tytöillä alkaa tulla ongelmia koulussa. Pikkutyttöinä he toivat ylpeinä koulutodistuksiaan Shikhan nähtäville, mutta myöhemmin huonoja arvosanoja saavilla on tapana viedä todistuksensa vain oman asuntolan kerroshoitajalle näytille ja Shikhalle välitettäväksi. ”Kerroshoitajat tuovat näitä todistuksia minulle nuorten puolesta. Silloin minun on pysyttävä tiukkana ja vastaan hoitajille, ettei minulla ole tarvetta nähdä heitä, vaan heidän on lähetettävä tyttö itse minua tapaamaan. Vain siten voin pyrkiä vaikuttamaan tytön suoriutumiseen ja samalla keskustella mahdollisista muista ongelmista.”

”Lastenkodista aikuistuvat tytöt tarvitsevat herkän ajanjakson aikana erityistä tukea.”

Monilla lastenkodin lapsilla on teini-iän yhteydessä ja lastenkodista hiljalleen irtautuessaan jossain vaiheessa vaikeuksia asettua osaksi ympäröivää yhteiskuntaa. Koska järjestetyt avioliitot ovat Bangladeshissa yhä yleisiä, Shikha ja muut lastenkodin työntekijät toimivat tarvittaessa myös avioliittojen neuvottelijoina.

Shikhan kokemuksen mukaan niille nuorille, jotka menevät naimisiin itsenäisesti, koituu usein ongelmia. Etenkin lastenkodin tyttöjen tapauksessa miehen perhe voi helposti ajatella, että lastenkodin tyttöjä on helppo käyttää hyväksi, koska heillä ei ole perhettä heitä tukemassa. ”Kuitenkin ne perheet, joiden kanssa olemme neuvotelleet tyttöjemme avioliitoista, nimenomaan näkevät meidät tyttöjemme vahvana suojelijana, myös heidän avioiduttuaan”, Shikha kertoo tyytyväisenä.

Lastenkotitausta voi myös yhdistää nuoria ja toisinaan FFC Dhakassa kasvaneet nuoret perustavat yhdessä perheen. Juuri hiljattain taas yhdet lastenkodissa kasvaneet nuoret solmivat avioliiton ja tukevat nyt puolestaan yhdessä lastenkodin toimintaa pienillä lahjoituksilla omista tuloistaan.

Tyttöjen huone lastenkodissa

Tukea pitkälle aikuisuuteen

Toisinaan nuoria karkaa lastenkodista, mutta monet palaavat kuitenkin takaisin. Shikha kertoi tarinan eräästä lastenkodin tytöstä, joka on jäänyt hänellä erityisesti mieleen. Yhdeksäsluokkalainen tyttö oli ihastunut läheisessä slummissa asuvaan vanhempaan mieheen, köyhään päivätyöläiseen ja karkasi tämän luokse usein koulun jälkeen. Shikhan varoitukset eivät auttaneet ja pian tyttö muutti miehen luokse asumaan. Koska mies sai vain vähän tuloja satunnaisista töistään, joutui tyttö pian itse töihin vaatetehtaaseen heidät elättääkseen. Elämä oli kovaa ja yhtenä päivänä parin riidellessä mies kaatoi kiehuvaa vettä tytön päälle. Silloin tyttö palasi FFC:n luokse hakemaan apua. ”Lopulta hän ei kuitenkaan halunnut nostaa tapauksesta syytettä, vaan palasi miehen suostuttelun jälkeen slummiin asumaan ja töihin vaatetehtaalle. Emme voi auttaa, jos nuoret eivät sitä itse halua, mutta olemme aina täällä heitä varten.”

”Emme voi auttaa, jos nuoret eivät sitä itse halua, mutta olemme aina täällä heitä varten.”

FFC:n lastenkodissa suhteet huoltajiin ja aikuistumisen vaiheet ovat lopulta kuitenkin hyvin samanlaisia kuin muillakin nuorilla Bangladeshissa. ”Löydämme aina aikaa tukea lapsiamme heidän kohtaamissaan vaikeuksissa myös aikuisina, mutta lopulta he tekevät kuitenkin itse omat päätöksensä” Shikha toteaa. ”Monet tytöt soittavat minulle myöhemmin ja tunnustavat, että heidän olisi pitänyt kuunnella neuvojani aikanaan. Onneksi heistä suurin osa elää kuitenkin lopulta onnellisen elämän.”

Lue myös Liton on palannut kotiin – FFC:n lastenkoti Dhakassa on kasvattanut lähes tuhat lasta aikuisuuteen

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Bangladeshissa

Voit tukea työtämme Bangladeshissa kuukausilahjoittajana tai kummina

nepalilainen lapsi, jolla on sininen pipo

Tule kummiksi

Kummina muutat kummilapsen elämän ja mahdollistat koulunkäynnin, turvallisen lapsuuden sekä perheelle riittävän toimeentulon. Tukesi hyödyttää koko yhteisöä ja saat säännöllisesti kuulumisia kummilapseltasi.

Ryhdy kummiksi