AjankohtaistaAdoption jälkipalvelua adoptoitujen tarpeisiin

Adoption jälkipalvelua adoptoitujen tarpeisiin

Interpedian jälkipalvelu on vilkastunut hiljaisempien pandemiavuosien jälkeen. Yhteydenottoja on tullut paljon ja juurimatkoja on toteutunut jo useita.

Viime aikoina olemme tavanneet hyvin monen ikäisiä adoptoituja, noin kahdeksanvuotiaasta 38-vuotiaaseen. Alaikäiset ovat tulleet yhdessä vanhempien kanssa, aikuiset adoptoidut yksin tai jonkun perheenjäsenen/tukihenkilön kanssa.

Jälkipalveluun voi siis tulla hyvin monenlaisissa elämänvaiheissa ja erilaisten kysymysten kanssa. Meille voi tulla tapaamiseen, vaikkei mielessä vielä olisikaan selviä kysymyksiä tai tarpeita.

Meillä on vaitiolovelvollisuus, joten voit tulla juttelemaan luottamuksella.

Kysymyksiä taustasta

Adoptoidut nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita tapaamisiin, joissa voi pohtia esimerkiksi omaa taustaa ja identiteettiä. Jos tietoja taustasta ei ole, voimme keskustella adoption taustalla vaikuttaneista tekijöistä, tutkia synnyin- tai löytöpaikkaa tai keskustella vaikka dna-testeistä.

Omaan identiteettiin voi saada uusia näkemyksiä tutustumalla oman syntymämaan kulttuuriin ja pohtimalla mitä hyviä asioita siitä voi ammentaa tai mitä tarttumapintaa siinä on omalle identiteetille.

Osa adoptoiduista on kiinnostunut selvittämään, onko mahdollista saada yhteys biologisiin vanhempiin tai sukulaisiin. Jälkipalveluun tullessa ei tarvitse vielä tietää haluaako lähteä tätä mahdollisuutta tutkimaan. Tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä, jollekin voi riittää esimerkiksi tieto, että biologisella perheellä on kaikki hyvin.

Myös adoptiovanhemmat voivat ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, esimerkiksi silloin, kun lapsi alkaa kysellä taustastaan. Tapaamisessa lapselle jää mieleen, että täällä voi käydä juttelemassa ja ottaa yhteyttä tarvittaessa myöhemminkin.

”Adoptiosta puhuminen on prosessi, ei yksittäinen tapahtuma”

David Brodzinsky

Lähtisinkö juurimatkalle?

Tapaamme mielellämme kaikki juurimatkalle lähtijät, isot ja pienet. Voimme yhdessä valmistautua ja miettiä matkaan kohdistuvia odotuksia. Lisäksi matkan jälkeen on hyvä tavata, käydä yhdessä kokemusta ja siellä heränneitä tuntemuksia läpi.

Nämä tapaamiset ovat myös meille hyvin tärkeitä. Käytännön kokemukset matkoilta antavat jälkipalveluun arvokkaita tietoja, joiden avulla voimme tukea paremmin seuraavia lähtijöitä.

Pandemian jälkeen on jo toteutunut useita sekä adoptioperheiden että adoptoitujen omia juurimatkoja. Lastenkotivierailut ovat jälleen onnistuneet vuosien tauon jälkeen.

Jos teillä on toive vierailla lastenkodissa, ottakaa yhteyttä meihin hyvissä ajoin, sillä kaikki vierailut sovitaan meidän kauttamme.

Tavataanko kesällä?

Olemme mukana kesän maatapaamisissa, tervetuloa moikkaamaan!

Jos emme kohtaa kesällä, toivottavasti näemme syksyn infotilaisuuksissa, toimisto- tai Teams-tapaamisissa.

Adoption jälkipalvelu lyhyesti:

 1. Taustan ja identiteetin pohdintaa
  Kaikenikäiset adoptoidut voivat pohtia adoptiotaustaansa, adoptioon vaikuttaneita asioita tai omaa identiteettiään matalalla kynnyksellä yhdessä jälkipalvelutyöntekijöiden kanssa.
 2. Asiakirjoihin tutustumista
  Huolehdimme lapsen adoptioasiakirjojen lakisääteisestä arkistoinnista, jotta adoptoidut voivat halutessaan tutustua niihin ohjatusti.
 3. Taustan selvittelyä
  Adoptoidut voivat pyytää ja käsitellä uutta tietoa taustoistaan (tarvittaessa pyydämme lisätietoja adoptoidun synnyinmaasta).
 4. Juurimatkajärjestelyitä
  Adoptoidut ja adoptioperheet saavat meiltä apua juurimatkajärjestelyihin.
 5. Yhteydenottojen välitystä ja tukea niiden käsittelyyn
  Vastaamme lasten synnyinmaista tuleviin yhteydenottoihin, jonka jälkeen otamme yhteyttä adoptoituun ja tuemme häntä tiedon vastaanottamisessa
 6. Viestimme syntymämaiden muuttuneista käytännöistä
  Tiedotamme adoptioperheille, jos kohdemaan käytännöissä on adoptioperheisiin vaikuttavia muutoksia.
 7. Järjestämme infotilaisuuksia
  Järjestämme infoja ja webinaareja adoption jälkipalvelusta ja sen mahdollisuuksista adoptoiduille ja adoptioperheille.

Ota yhteyttä: jalkipalvelu@interpedia.fi

Lisätietoja