AktuelltAdoptionsnyheter från övriga Norden

Adoptionsnyheter från övriga Norden

Under denna vecka har nyheter om läget inom internationell adoption i de nordiska ländernas även förekommit i finländsk media.

Redan i fjol var det känt att en utredning om adoptionssystemet är på väg att starta i Norge. Nu föreslår Norges centralmyndighet för adoptionsärenden att alla adoptioner skjuts upp tills utredningen är klar. Diskussionen om läget fortsätter i Norge och det slutliga beslutet om pausen fattas på ministernivå. I Danmark har landets enda adoptionsorganisation DIA däremot meddelat att man kommer att upphöra med sin verksamhet. 

För närvarande är det inte känt att dessa nyheter skulle påverka adoptionsprocesserna i Finland. Vi följer situationen och väntar på mer detaljerad information från Norge och Danmark. 

Adoptionsnämnden har informerat om läget (på finska): https://valvira.fi/-/adoptiolautakunta-seuraa-kansainvalisten-adoptioiden-tilannetta

Den senaste livliga diskussionen om internationella adoptioner fördes för några år sedan. Då skrev vi på vår webbplats så här:

Diskussionen om internationella adoptioner

Diskussionen om internationella adoptioner fortsätter

I Finland genomfördes en preliminär utredning som baserar sig på adoptionsrapporter från olika länder (färdigställd 2022). Om adoptionsutredningen i Finland skrev vi:

Utredningen om internationell adoption är färdig