AjankohtaistaInterpedian entinen toiminnanjohtaja Tarja Monto vierailulla

Interpedian entinen toiminnanjohtaja Tarja Monto vierailulla

Interpedian pitkäaikainen toiminnanjohtaja Tarja Monto vieraili toimistollamme. Hän toimi järjestön johtajana 1988–2006. Juhlavuoden kunniaksi muistelimme menneitä ja keskustelimme Interpedian läpikäymistä muutoksista viiden vuosikymmenen aikana.

Monto heräsi jo nuorena kansainväliseen solidaarisuuteen ja toimi aktiivisesti järjestöissä opiskeluaikoinaan. Hän on taustaltaan lastentarhanopettaja ja työskenteli pitkään Ruotsissa. Suomenkielisten varhaiskasvatusta tarjottiin erityisesti siirtolaisalueilla, joten kansainvälinen näkökulma vahvistui Ruotsissa entisestään. ”Koko maailma oli siellä läsnä”, hän sanoi.

Kun tytär tuli kouluikään, tuli Suomeen muutto harkintaan. Porvoossa tehdyn sijaisuuden jälkeen hän haki avoinna olevaa mielenkiintoista paikkaa Interpediasta. Edessä oli muutto Vaasaan.

”Interpedian juuret ovat vahvasti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Jäsenistö ja kummit olivat silloin pääosin ruotsinkielisiä. Toimistolla puhuttiin molempia kieliä, kukin äidinkieltään ja kaikki ymmärsivät toisiaan”, kertoi Monto.

”Muutosta Helsinkiin oli keskusteltu jo ennen kuin aloitin Interpediassa. Suomenkielisten ja eteläsuomalaisten osuus jäsenistössä kasvoi koko ajan, ja muutto Helsinkiin toteutui lopulta 2005. Se tuntui hallituksesta silloin tärkeältä sekä saavutettavuuden että näkyvyyden kannalta.”

Monto kertoi myös vapaaehtoisten vahvasta roolista Interpedian ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Nykyään järjestötoiminta ei ole enää niin suosittua ja myös Interpedian rooli on muuttunut enemmän viranomaistyöksi.

”Interpedia oli uranuurtaja sekä adoptio- että kummitoiminnassa”, sanoi Monto. Interpedia muun muassa käännätti ja julkaisi ensimmäisen adoptioaiheisen kirjan Suomessa. Järjestön alkuvaiheissa kummityötä teki vain muutama uskonnollinen toimija. Myöhemmin sitten Suomeen rantautuivat isot kansainväliset kummijärjestöt.

”Olen erityisen ylpeä siitä, että Interpedia oli aloitteentekijänä kummitoiminnan eettisten periaatteiden luomisessa.”

Lopuksi 18 vuotta Interpedian hyväksi työskennellyt Monto summasi kokemustaan: ”Interpedia oli elämäni työpaikka.”

Kiitos vierailusta ja tarinoista!