Evenemang Webbinarium: Okänd bakgrund

Webbinarium: Okänd bakgrund

20.11.2024
17:00 - 19:00

Välkommen på ett webbinarium som riktar sig till internationellt adopterade, adoptivföräldrar och adoptionssökande.

Genom vårt mångåriga arbete vet vi att det finns en stor grupp internationellt adopterade som har ingen eller väldigt lite information om sin bakgrund. Vi blir kontaktade av såväl adopterade som adoptivföräldrar som känner behov av att prata om att ha okänd bakgrund.

Även om man kanske under uppväxten alltid har vetat att det inte finns någon bakgrundsinformation, kan mycket tankar och känslor väckas i det ögonblick då man som adopterad inser att det är ett faktum. Rent konkret blir det ofta uppenbart i samband med röttersökningar eller då man kanske för första gången går igenom informationen i sina adoptionshandlingar ordentligt.

Den första frågan handlar ofta om vad anledningen är till att det saknas bakgrundsinformation, hur kan det komma sig. Man söker efter någon form av förklaring.

Men sen kommer ofta tankar och känslorna på ett djupare plan som handlar om rent existentiella frågor och funderingar. 

Vi på eftertjänster möter regelbundet adopterade som har okänd bakgrund och adoptivföräldrar vars barn har okänd bakgrund – man vill prata om det, ha stöd i hur det känns, vad det väcker. Som förälder kan man vilja ha stöd i hur man kan stötta sitt barn som har okänd bakgrund, hur man kan prata om det, men det händer också att det är föräldrar som vill prata om vad ens barns okända bakgrund väcker för tankar och känslor inom en själv, och hur man kan hantera det för egen del.

Huvudfokus på tema okänd bakgrund är hur man som adopterad kan uppleva att ha okänd bakgrund, hur det känns att ha den livserfarenheten.

Ur innehållet:

  • Hur kan det kännas att ha okänd bakgrund?
  • Hur kan man bemöta omgivningens reaktioner?
  • Hur kan man hitta andra förhållningssätt och perspektiv till sin eller sitt barns okända bakgrund?

Föreläsare: Sandra Stendahl och Anna Guwert, handläggare på Resor och Rötter – Adoptionscentrums eftertjänster och är själva adopterade.  

Webbinariet ordnas på distans via plattformen Cisco Webex 20.11.2024 kl.17-19:00. Vi skickar instruktioner och länken till webbinariet ett par dagar innan till alla som har anmält sig. Det går bra att delta i webbinariet anonymt. Välkomna!

Anmälningen sker genom blanketten nedan senast den 15.11.2024.

Skicka gärna frågor på förhand genom anmälningsblanketten eller via e-post till: jalkipalvelu@interpedia.fi.

Evenemanget har fått understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne sr.

Anmälningsblankett

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Antal deltagare
DD snedstreck MM snedstreck ÅÅÅÅ
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.