AktuelltVårt utvecklingssamarbete fick stöd från Utrikesministeriet för två nya projekt

Vårt utvecklingssamarbete fick stöd från Utrikesministeriet för två nya projekt

I juni beviljades Interpedia finansiering av Utrikesministeriet för två utvecklingssamarbetsprojekt i Nepal och Etiopien för åren 2025–2028.

Sammanlagt beviljades 1 057 292 € i projektstöd.

Vi tackar Utrikesministeriet för förtroendet och våra givare för deltagandet i insamlingen av självfinansieringsandelen.

Vi fick finansiering för båda de projekt vi ansökte om och genomför dem tillsammans med våra långvariga partnerorganisationer.

Projekten har som mål att främja barnens rättigheter, i synnerhet rätten till utbildning, skydd, rehabilitering och en skälig levnadsstandard. Arbetet når ut till de mest utsatta barnen och ungdomarna, såsom flickor samt barn med funktionsnedsättning och kastlösa barn.

Båda projekten är en fortsättning på tidigare påbörjade projekt och fortsätter det arbete som visat sig vara framgångsrikt, delvis i nya områden.

Interpedia har genomfört projekt inom utvecklingssamarbete sedan 1980-talet.

De nya projekten

Etiopien: Främjande av inklusion och rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Chilga

Interpedias och Berhan Lehetsanats fyraåriga projekt främjar hållbara lösningar för att förverkliga rättigheterna för barn med funktionsnedsättning i Chilgaregionen i Etiopien.

Projektet förbättrar rättigheterna för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och stärker deras rätt till utbildning och en skälig levnadsstandard. Dessutom blir funktionshinderorganisationerna och andra medaktörer bättre rustade för att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.

Projektet tar itu med alla de typiska hinder som barn med funktionsnedsättning möter, från skolgång till hälsa och attityder i samhället.

Nepal: En trygg framtid – Utsatta barns rätt till utbildning och skydd

Interpedias, Loo Nivas och Patan CBR:s fyraåriga projekt stärker nepalesiska barns rätt till utbildning och skydd genom att utveckla inkluderande och säkra skolor och samhällen.

Projektet fokuserar särskilt på att förbättra rättigheterna för utsatta barn i landsbygdskommunerna Mahankal och Konyosome i distriktet Lalitpur.

I Nepal är skolavhopp och dåliga studieresultat fortfarande ett problem. Diskriminering på grund av kön och kast, bristande inklusion av barn med funktionsnedsättning och situationen för föräldralösa barn och övergivna barn i projektområdet är ett stort orosmoment.

Medvetenheten om barns rättigheter måste höjas bland barn och lokalsamhällen, och kapaciteten hos lokala ansvarspersoner måste stärkas för att bättre skydda utsatta barn.

Under 2025 kommer även tre tidigare påbörjade projekt fortsättningsvis att genomföras

  • Rätten till en bra barndom – främjar rättigheter för och inklusion av barn med funktionsnedsättning genom att engagera de ansvariga i Debre Zeit (Bishoftu) i Etiopien 2023–2026
  • Barns rätt till utbildning och skydd – närsamhällesbaserat projekt för utveckling av skolförvaltningen i västra Nepal (CLEAP) 2023–2026
  • Projektet Starka flickor/Power Girls främjar jämställdheten mellan könen och minskar diskrimineringen genom att förbättra barnens, i synnerhet utsatta flickors, rättigheter ilandsbygdskommunerna Balefi och Sunkoshi i Nepal 2023–2026.

Läs mer om Interpedias utvecklingssamarbete i Etiopien
Läs mer om Interpedias utvecklingssamarbete i Nepal
Välkommen att bli månadsgivare eller fadder!