AktuelltInterpedias tidigare verksamhetsledare Tarja Monto på besök

Interpedias tidigare verksamhetsledare Tarja Monto på besök

Interpedias mångåriga verksamhetsledare Tarja Monto besökte vårt kontor. Hon ledde organisationen åren 1988–2006. För att uppmärksamma jubileet mindes vi gamla tider och diskuterade de förändringar som Interpedia genomgått under fem decennier.

Monto blev medveten om internationell solidaritet redan i unga år och var aktiv i organisationer under studietiden. Hon har en bakgrund som barnträdgårdslärare och arbetade länge i Sverige. I synnerhet i invandrartäta områden erbjöds finskspråkiga barn småbarnspedagogik, vilket ytterligare stärkte det internationella perspektivet i Sverige. ”Hela världen var närvarande där”, sade hon.

När dottern nådde skolåldern blev det aktuellt att flytta till Finland. Efter ett vikariat i Borgå sökte hon en ledigförklarad tjänst på Interpedia som verkade intressant. Sedan blev det flytt till Vasa.

”Interpedia har starka rötter i det svenskspråkiga Österbotten. Medlemskåren och faddrarna var då huvudsakligen svenskspråkiga. På kontoret talades båda språken, var och en på sitt eget modersmål, och alla förstod varandra”, berättade Monto.

”Flytten till Helsingfors hade diskuterats redan innan jag började arbeta på Interpedia. Andelen finskspråkiga och sydfinländare i medlemskåren fortsatte att växa och flytten till Helsingfors genomfördes slutligen 2005. Det verkade viktigt för styrelsen vid den tidpunkten, både när det gällde tillgänglighet och synlighet.”

Monto berättade också om volontärernas starka roll under Interpedias första decennier. Numera är organisationsverksamhet inte så populärt längre och Interpedias roll har också blivit mer av en offentlig myndighet.

”Interpedia var en pionjär inom både adoptions- och fadderverksamheten”, sade Monto. Interpedia bland annat översatte och gav ut den första boken om adoption i Finland. Under organisationens första tid var det endast ett fåtal religiösa aktörer som var engagerade i fadderarbetet. Senare kom stora internationella fadderorganisationer till Finland.

”Jag är särskilt stolt över att Interpedia var initiativtagare till de etiska principerna för fadderverksamheten.”

Slutligen sammanfattade Monto, som arbetat för Interpedia i 18 år, sin erfarenhet: ”Interpedia var mitt livs arbetsplats.”

Tack för besöket och berättelserna!