AktuelltVärdefull adoptionsträff för både stora och små

Värdefull adoptionsträff för både stora och små

Den 30 september ordnades en Finlandssvensk adoptionsträff i Nykarleby, Österbotten. Träffen ordnades av adoptivfamiljer och var öppen för alla familjer med internationellt adopterade barn i hela Svenskfinland.

Interpedia var delaktig i arrangerandet av adoptionsträffen genom att ordna program under dagen. Tack vare understöd från Brita Maria Renlunds stiftelse kunde vi anlita Mary Juusela som kom och föreläste för familjerna om rasism. Mary är en svensk föreläsare som är adopterad från Indien. Utöver detta ordnade Interpedia en egen föreläsning om adoptionens eftertjänster.

Under Marys föreläsning deltog föräldrar och äldre barn. Med tanke på innehållet önskade Mary att de minsta inte skulle närvara och för dem ordnades istället roligt och lekfullt program tillsammans med barnledare som anställts för detta ändamål. När Mary pratade var det många som berördes till tårar och efteråt sade deltagarna att de tycker att alla människor någon gång borde få höra Mary föreläsa. Mary öppnade upp sina egna erfarenheter av rasism och gav också konkreta tips på hur man som förälder till ett adopterat barn kan hantera rasism i vardagen.

Mary  Juusela föreläser
Mary Juusela

Efter Marys föreläsning tog Interpedias adoptionsansvariga Marika Elmeranta över och berättade för familjerna om Interpedias eftertjänster. Teman som behandlades var den adopterades identitet, att reda ut sina rötter, återresor och vilket stöd Interpedia kan erbjuda då den adopterade eller familjen har frågor gällande adoptionen. För många var informationen ny och deltagarna var tacksamma för att detta tema lyftes upp då det är aktuellt för många, eller kommer att bli aktuellt inom en snar framtid.

”Vi kommer gärna igen!” var familjernas hälsning när träffen avslutades efter en gemensam middag.  

Vi vill tacka Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne för understödet som möjliggjorde att Interpedia kunde vara med och ordna programmet för detta evenemang.