Taiwanin adoptiot ennen ja nyt

Viime vuosina on julkisuuteen noussut useita tarinoita Taiwanista adoptoitujen aikuisten biologisten sukulaisten etsinnästä.

Samaan aikaan on tullut ilmi, että joidenkin vuosikymmeniä sitten adoptoitujen lasten taustoihin liittyy epäselvyyksiä. Nämä ovat valitettavia tapauksia. Vielä 20 vuotta sitten Taiwanin adoptiot olivat yksityisiä eli maassa toimittiin ilman palvelunantajia. Itsenäisiin adoptioihin liittyvä lapsikaupan mahdollisuus on monessa maassa todellinen riski vielä nykyäänkin. Tästä on varoittanut mm. Suomen adoptiolautakunta.

Viime vuosikymmenten aikana Taiwanin adoptiojärjestelmää on parannettu merkittävästi. Menneistä virheistä on otettu opiksi, epäkohtiin on tartuttu ja adoptiolainsäädäntöä on kehitetty. Taiwanin uusi adoptiolaki astui voimaan 2012 ja nykyisin kaikki adoptiot toteutetaan palvelunantajien kautta. Adoptioita hoitavat vain toimiluvan saaneet järjestöt ja luvan saamiseen on tiukat kriteerit. Järjestöjen toimintaa valvotaan ja hylättyjen lasten taustat tutkitaan. Taiwanissa annetaan myös jälkipalvelulle iso arvo ja merkitys.

Olemme juuri aloittamassa adoptioyhteistyötä Taiwanin kanssa ja voimme nyt lähteä rakentamaan yhteistyötä maan kanssa, jossa toiminnan lähtökohta on lapsen etu.

Lisätietoja Taiwanin adoptioista: Eija Kiiskinen, puh. 050-469 9911

SAMSUNG CSC