Rakhi förändrar samhällets syn på flickors värde

RakhiRakhi är en ung kvinna som lever tillsammans med sin familj i Delhi, Indien. Hennes pappa jobbar som skräddare och hennes mamma sköter om familjens hem. Till familjen hör också en lillasyster och en lillebror.

Rakhi har fått fadderstöd av Interpedias samarbetspartner DCCW både för sin grundskoleutbildning och för en yrkesutbildning. Från sömmerskeutbildningen utexaminerades hon som klassens primus och fick en symaskin som pris, det bästa priset man kan tänka sig för en stark och motiverad ung kvinna. Hon kunde direkt börja sy hemma och det fina jobb hon gjorde ledde till att hon tjänade tillräckligt med pengar för att köpa ännu en symaskin och anställa en annan ung kvinna som hjälp. Förutom att Rakhi är en duktig sömmerska har hon dessutom några elever som hon lär upp.

Rakhi drömmer om att utbilda sig till lärare och hennes sykunskaper har fört henne närmare denna dröm. Hon klarar nu själv av att finansiera en barnträdgårdslärarutbildning och många i samhället har erbjudit sig att hjälpa Rakhi ekonomiskt så att hon kan koncentrera sig på sina lärarstudier till hundra procent. Förutom detta så bidrar Rakhis inkomst till att hennes småsyskon kan gå i grundskolan.

Rakhi har inte tagit den traditionella kvinnliga rollen i samhället. De flesta kvinnor sköter om hemmet, gifter sig tidigt och blir försörjda av sin make eller pappa. Rakhi deltar aktivt i försörjandet av familjen och detta har fått det konservativa samhället att ändra uppfattningen om värdet på flickor. ”Tidigare var jag bara en vanlig flicka från Begumpur, men nu när jag kan hjälpa till att försörja min familj så ser människor upp till mig. De ser mig som ett gott exempel som andra flickor borde ta efter.”

Vi önskar er alla en trevlig kvinnodag!