Barnen i Plastic City kan inte vänta – SA Cares for Life söker lösningar på problemen med Sydafrikas byar av ruckel

”Vi investerar i människor, inte i byggnader eller varor”, säger Sanet Fagan, direktören för vår sydafrikanska samarbetspartner SA Cares for Life med eftertryck. Fagan som flyttat från en toppost inom företagsvärlden till arbete inom en medborgarorganisation, för vilken de flesta skulle sluta sina ögon.

I allmänhet hör det inte till Fagans arbetsdag att sitta på kontoret, utan hon rör sig i Plastic City, som vuxit upp vid sidan av den rika delen av staden Pretoria. Bland rucklen som byggts av paff och plast. Hon rör sig i gränderna och pratar med människorna.

Plastic City

SA Cares sätt att arbeta är att förändra samhällstrukturerna från insidan. En viktig del av arbetet är att hitta individer som är motiverade till förändringar. SA Cares anställer dem och utbildar dem till samarbetspersoner i gemenskapen. Organisationen har grundat trygga hus ( life house ) i området. Till dem kan de som bor i slumområdet och som hamnat i problem komma fast mitt i natten. De som upprätthåller husen sprider också kunskap om bl.a. hälsovård och utbildning, eller hjälper med att få officiella papper som födelseattester. Utan papper är det omöjligt att komma t.ex. till sjukhus. Life house erbjuder också eftermiddagsverksamhet för barn, vilka annars skulle vara ensamma hela dagen utan någon vuxens närvaro. Om föräldern har arbete är han ofta borta från fyra på morgonen till åtta på kvällen.

”Det här är det enda sättet att lyckas påverka, hjälpen måste komma inom gemenskapen”, säger Fagan.

I Sydafrika finns redan 450 inofficiella bosättningsområden som påminner om Plastic City. De som bor där har varken rinnande vatten, avlopp eller el. Landet är i en spiral av besvärliga problem: ekonomin har problem, arbetslösheten är nästan 30%, och kunskapsförlusten i landet har vuxit märkbart då människor har flyttat därifrån. Fagan har dock stannat i sitt hemland för att kämpa för en bättre framtid.

När Fagan rör sig i gränderna i Plastic City lyssnar hon på människorna och begrundar hur man bäst kunde hjälpa dem.

”Nästan alltid är deras högsta önskan att deras barn skulle få utbildning”, berättar hon.

Pengar att grunda en skola finns inte, men SA Cares har inte blivit i väntan på finansiering, utan har trots allt grundat en förskola i området. Fagan kallar den för buskskolan, för den arbetar tills vidare utomhus.

Förskolan i Plastic City

SA Cares har i gemenskapen valt ut och utbildat förskolelärarna, samt skaffat material som bord, stolar, tält-toaletter och lådor för lärarnas material. Varje dag breder lärarna ut materialen och möblerna samt tvättar av dem Plastic Citys damm, och därefter kommer dagligen ca 200 barn till skolan. Innan man kommer så långt som till siffror och bokstäver måste eleverna lära sig vissa grundläggande saker: att varje dag komma till skolan, att tvätta händerna och att gå på WC. För barnen, som hela sitt liv bott i en brun by av ruckel är redan en sådan sak som att lära sig en ny färg redan ett stort steg på lärdomsstigen som är värt att fira.

Det är lång väg till den statliga skolan, och alla familjer har inte  råd eller nödvändiga papper för att sända sina barn dit, men tack vare buskskolan har de också en möjlighet att lära sig.

Sanet Fagan berättar hjärtskärande historier om Plastic City och om den potential som finns i människorna, men som förblir outnyttjad på grund av bristen på alternativ. Hon berättar också om misstag som gjorts, och om att lära sig nytt. Som exempel berättar hon om upplysningsarbetet beträffande familjeplanering, som tidigare riktades endast till kvinnorna. Man berättade om deras rätt att säga nej. Först senare förstod man att förändringen måste komma via männen, för det är de som har makten i det traditionella samhället. Nu har de påbörjat Power of the Father –programmet bland männen och resultaten har varit imponerande.

”När jag träffar barn i Plastic City, tänker jag ofta på vad jag kan lova dem. Jag kan inte lova dem leksaker, inte skola eller hus. Det enda löftet jag kan hålla är att jag ger dom en röst, och att jag berättar deras historia för så många människor som jag kan. Därför är jag här. Vi glömmer inte dessa barn!”

Det är mycket inspirerande att höra Fagans historier om SA Cares arbete, deras sätt att ta tag i problemen, och deras inställning med vilken man med små medel gör allt man kan. ”Barnen kan inte vänta”, säger Fagan. Människorna kommer först, och där börjar förändringen.

Sanet Fagan, direktör för SA Cares for Lifen

 

 

Bli månadsgivare eller fadder och stöd barnen i slummen i Plastic City

Läs mera: Interpedias utvecklingssamarbete i Sydafrika.

I Sydafrika existerar ett barn utan födelseattest officiellt inte och har inte rätt till någon service. Med en etisk gåva från Interpedia kan du hjälpa barnen i Plastic City att skaffa födelseattest.


Marja Utela

InformatörLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *