Pohjoismailla on hyvät edellytykset vastaanottaa adoptiolapsia – Pohjoismainen adoptiokonferenssi Helsingissä 29.9.2017

Suomi isännöi Pohjoismaisten adoptiojärjestöjen kattojärjestö Nordic Adoption Councilin (NAC) konferenssia Helsingissä 29.9.2017. Konferenssissa pureudutaan ajankohtaisiin ilmiöihin kansainvälisissä adoptioissa – esimerkiksi siihen, kuinka sosiaalinen media on muuttanut ja muuttaa adoptiomaailmaa sekä adoptoitujen elämää. Uudet tekniikat ovat tuoneet muutoksia esimerkiksi adoptoitujen henkilöiden omien juurien etsimiseen.

Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä kansainvälisessä adoptiotoiminnassa. NAC perustettiin virallisesti 1995 ja sen tavoitteena on kehittää kansainvälisten adoptioiden edellytyksiä sekä adoptiolasten hyviä kasvuolosuhteita Pohjoismaissa.

”Pohjoismaisilla adoptiojärjestöillä on pitkä kokemus sekä korkeatasoista asiantuntemusta, mikä on tiivistetty toimintaohjeeseemme ’Nordic Adoption Approach’ (Pohjoismainen lähestymistapa adoptioon). Meillä on hyvät resurssit, toimivat rakenteet ja pitkät yhteistyöperinteet kansainvälisessä adoptiossa, joka on nykyäänkin erinomainen ratkaisu perhettä vailla oleville lapsille”, kertoo NAC:n puheenjohtaja Mona Arfs Ruotsista.

Konferenssissa julkistetaan myös suuren suomalaisen adoptiotutkimuksen FinAdo:n tutkimustuloksia. Tutkimuksen mukaan valtaosa adoptiolapsista sopeutuu hyvin uusiin olosuhteisiinsa ja voi hyvin.

Tutkimukseen osallistuneet lastenlääkäri Helena Lapinleimu ja lastenpsykiatri Hanna Raaska kertovat muun muassa siitä, miten voidaan tunnistaa varhaisia adoption jälkeen ilmeneviä mahdollisia merkkejä myöhemmistä kehityksen erityispiirteistä ja tuen tarpeista.

”FinAdo-tutkimuksen tavoitteena on kehittää menetelmiä niiden lasten tunnistamiseen, joille tulee myöhemmin ongelmia sopeutumisessa tai haasteita taidollisissa toiminnoissa. Pyrimme parantamaan näiden ongelmien tunnistamista sekä kehittämään lasten saamaa kuntoutusta”, sanoo Helena Lapinleimu.

FinAdo-tutkimus käynnistyi jo vuonna 2007 kyselytutkimuksella. Mukana on 150 perhettä, joiden lapsia seurataan aikuisuuteen asti.

Suomessa tapahtumaa ovat olleet järjestämässä NAC:n suomalaiset jäsenjärjestöt Adoptioperheet ry, Interpedia, Helsingin kaupunki, Pelastakaa Lapset ry sekä Yhteiset Lapsemme ry.

Konferenssin ohjelma

Nordic Adoption Council