Muutoksia kummiohjelmissa – Kiinan ohjelman tilalle uusi kumppani Bangladeshista

582-Tulppaanikoulun_tytotInterpedian kummitoiminnassa eletään muutoksen aikoja. Tavoitteena ja toiveena pitkäjänteisessä työssä on se, että tukijasta tulisi tarpeeton. Näin on nyt käynyt kummikohteessamme Kiinassa. Ninglangin paikallishallinto Yunnanissa ottaa siipiensä suojaan Blue Sky Loving Home -lastenkodin ja jatkaa toimintaa lapsen parhaaksi.

Kun yksi ovi sulkeutuu niin uusia avautuu. Samaan aikaan avaamme uuden kummikohteen Bangladeshissa yhteistyössä Promoting Human Rights and Education Bangladesh -järjestön (PHREB) kanssa.

Parempi tulevaisuus tytöille Chittagongin slummeissa ja Moheskalin saarella

Uusi yhteistyökumppanimme PHREB tekee työtä erityisesti tyttöjen aseman parantamiseksi Bangladeshin rannikkoalueilla, missä tyttöjen asema on poikkeuksellisen huono.

PHREB perustaa alueille niin sanottuja tulppaanikouluja, joissa 30 lasta voi saada tunnin ajan opetusta päivittäin. Kolmen vuoden opetuksen jälkeen heillä on hallussaan perustason luku- ja laskutaito ja heidän on mahdollista mennä viidennelle luokalle tavalliseen kouluun. Kouluissa lapset saavat myös elintärkeää hygienia- ja terveyskoulutusta sekä ohjausta muissakin elämäntaidoissa.

Tulppaanikoulut ovat yksinkertainen ja tehokas tapa mahdollistaa lasten oikeus koulutukseen. Koulut ovat erittäin kustannustehokkaita, sillä maaseudulla tulppaanikoulun perustamiseen tarvitaan ainoastaan opettaja, koulumateriaalit ja pressu, jonka päällä lapset voivat istua. Slummeissa asukkaat lainaavat omia kotejaan koulun käyttöön. Bangladeshissa juuri vieraillut kehitysyhteistyösuunnittelijamme Sara Alanen kertoi näkemästään: ”Harvoin olen matkoillani kohdannut näin suurta avun tarvetta.”