Kehitysyhteistyön kumppaneiden kuulumisia koronapandemian aikana

Olemme saaneet kuulumisia koronapandemian vaikutuksista kehitysyhteistyön kumppaneidemme toimintaan. Koostimme tilannekatsausta Bangladeshista, Etelä-Afrikasta, Etiopiasta, Intiasta, Kolumbiasta ja Nepalista saamistamme viesteistä.

Bangladesh

FFC Bangladesh

FFC:n Bangladeshin lastenkodit on suljettu vierailuilta. Tiloissa asuva henkilökunta jatkaa töitään normaalisti ja on päivittäin yhteydessä hallintoon sähköpostitse.

Etelä-Afrikka

SA Cares for Life

SA Cares for Life jatkaa työtään kaikkein haavoittuvimpien lasten ja perheiden auttamiseksi. Monia toimintatapoja on muutettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Monet Plastic Cityn slummin lapsista kärsivät aliravitsemuksesta, mikä saattaa vaikuttaa negatiivisesti vastustuskykyyn. SA Cares toimittaa lapsille ravinteilla rikastettua puurojauhetta.

Alueille on sijoitettu kontteja, jotka antavat hoitohenkilökunnalle lisää tilaa tutkia ja hoitaa potilaita. SA Cares auttaa myös tarvittaessa koronavirukseen sairastuneiden lasten kuljettamisessa lääkäriin tai sairaalaan.

Käsienpesualtaita ja saippuaa on toimitettu eri yhteisöihin ja äideille annetaan neuvoja, kuinka pitää hyvää huolta sekä omasta että lasten hygieniasta. Päiväkodit on suljettu 14.4.2020 saakka eikä kotivierailuja perheiden luo tehdä toistaiseksi.

SA Caresin hallinto ja tukihenkilöstö työskentelee kotoa käsin ja pitää etäpalavereita.

Uudet käsienpesupisteet ovat nyt entistäkin tärkeämpiä

Etiopia

Etiopiassa varmistettuja tartuntoja on tällä hetkellä 9. Koulut on suljettu ja matkustusrajoituksia on asetettu kaupunkien välille. Sekä viralliset tahot että yksityinen sektori ovat sulkeneet toimistojaan, ja sen myötä myös julkista liikennettä on vähennetty. Ihmisiä kehotetaan pysymään kotona ja välttämään julkisia kokoontumisia.

Bethlehem Family Development Program (BFDP)

BFDP:n paikalliset työntekijät jatkavat työtään mahdollisuuksien mukaan. Käsien pesua on tehostettu ja muihin ihmisiin pidetään etäisyyttä. Kättelyt ja halaukset on kielletty.  Perhetyö toimii, kunhan ohjeita ihmisten välisissä kontakteissa noudatetaan.

Avunsaajille on jaettu tietoa koronatilanteesta, ja he ovat olleet kiitollisia siitä. Tällä hetkellä ilmassa on hämmennystä ja epävarmuutta siitä, mitä on tapahtumassa.

Käsienpesupiste BFDB:n alueen portilla

Addis Abeban koulukeskus (GCS)

Koulut suljettiin 17.3 koronavirustilanteen vuoksi. Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa, milloin koulut avataan jälleen.

Oppilaat ovat saaneet materiaaleja, joiden avulla he voivat opiskella kotona ollessaan. Verkko-opetuksen järjestäminen ei onnistu, koska sitä varten tarvittavia välineitä ei ole. Radiosta ja televisiosta on alettu lähettää etäopiskelua varten suunniteltuja ohjelmia Etiopian hallituksen järjestämänä. GCS:n oppilaille aletaan jakaa stipendejä pankkisiirtojen välityksellä sen sijaan, että niitä jaettaisiin kasvotusten.

Lapset pysyttelevät tällä hetkellä pääasiassa kotona. He olivat surullisia kuullessaan koronaviruksesta ensimmäistä kertaa, mutta monet heistä olivat toiveikkaita ja ajattelivat, että olemalla varovaisia he voivat suojella itseään tartunnalta.

Maedot:

Päiväkodit on toistaiseksi suljettu ja lapset pysyttelevät kotona. Ulkonaliikkumiskiellon odotetaan alkavan mahdollisesti ensi viikolla, mutta siitä ei ole varmuutta. Tällä hetkellä on epävarmaa, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Rajoitustoimenpiteiden toivotaan estävän viruksen leviämistä Etiopiassa.

Intia

Intiassa varmistettuja koronavirustartuntoja on yhteensä noin 6000. Ulkonaliikkumiskiellon avulla pyritään estämään tartuntojen leviämistä.

Delhi Council for Children’s Welfare DCCW

Delhin alueella on useita todettuja tartuntoja. Eniten tilanne vaikuttaa päivätyöläisiin, jotka ovat muuttaneet maaseudulta Delhiin työn perässä. Osa heistä palaa väliaikaisesti kotikyliinsä taloudellisen kriisin ja työn puutteen takia. Sen vuoksi on odotettavissa, että lähikuukausina myös vähemmän lapsia osallistuu DCCW:n toimintaan.

Koulut on suljettu ja lapset pysyttelevät kotona. Huhtikuista stipendienjakotilaisuutta on jouduttu siirtämään eteenpäin, koska nyt on vältettävä kaikkia kokoontumisia. Kunnalliset koulut yrittävät aloittaa verkko-opetuksen, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että kaikilla oppilailla on tarvittavat välineet opetukseen osallistumista varten.

FFC Intia

Ulkonaliikkumiskielto vaikeuttaa FFC:n työntekijöiden kulkemista töihin. Henkilöstöstä on pulaa, mutta lähistöllä asuvat työntekijät pystyvät käymään normaalisti töissä. Tilanne on hankala kaukana asuville työntekijöille, mutta siihen pyritään keksimään ratkaisu.

FFC sulki tilansa ja kielsi vierailut jo viikkoja ennen Intiassa voimaan tulleita rajoituksia. Henkilökunnalle on varattu paikka, jossa he voivat vaihtaa työvaatteet ja pestä kädet töihin tullessaan. Työntekijät käyttävät hengityssuojaimia. Mahdollisten tartuntojen varalta on valmisteltu huoneita, joihin flunssan oireita saavat lapset voidaan väliaikaisesti sijoittaa. Toistaiseksi poikkeustilanne ei ole kuitenkaan tuonut suuria muutoksia lasten elämään.

Intialaiset lahjoittajat ovat jättäneet porttien ulkopuolelle riisiä ja vihanneksia. FFC:llä on myös oma kasvimaa, jossa kasvatetaan paljon vihanneksia.

Kolumbia

Kolumbiassa on varmistettuja tartuntoja tällä hetkellä noin 2000. Koulut on suljettu.

Jardín de la Niña María (JNM)

JNM:n toiminta-alueella ei ole ollut tartuntoja. Suurin osa tytöistä pysyy omissa kodeissaan tällä hetkellä. Osa vanhemmista tytöistä asuu edelleen JNM:n tyttökodissa. He osallistuvat ruoan laittamiseen ja avustusten jakamiseen tuen piirissä olevien tyttöjen perheille.

Positiivista tässä tilanteessa on se, että tytöt pääsevät nyt viettämään enemmän aikaa äitiensä kanssa, mikä on harvinaista, koska äidit ovat yleensä töissä ja tytöt ovat sillä aikaa JNM:ssä.

Osa työpajoista on pystytty järjestämään Internetin välityksellä, mutta suurella osalla tytöistä ei ole kotonaan tietokonetta. JNM:n henkilökunta on myös usein puhelimitse yhteydessä tyttöihin. Tytöt ovat pysyneet terveinä ja voivat hyvin.

Tällä hetkellä rajoitusten odotetaan loppuvan ja koulujen avautuvan jälleen huhtikuun lopussa. Tällöin myös JNM avaa ovensa jälleen.

Kadut ovat tyhjentyneet Bogotassa

Nepal

Nepalissa on ollut ulkonaliikkumiskielto viimeiset kaksi viikkoa ja sen odotetaan jatkuvan vielä muutaman viikon ajan. Tällä hetkellä varmistettuja tartuntoja on yhdeksän. Testejä on tehty yli 1100. Ulkomailta tartunta-alueilta palanneiden nepalilaisten pelätään levittävän koronaa, mutta toistaiseksi toimenpiteet viruksen leviämisen estämiseksi ovat toimineet hyvin.

Patan CBR:

Patan CBR:n toiminta-alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, ja kaikki ovat tällä hetkellä turvassa. Pandemian vuoksi osa aktiviteeteista joudutaan suunnittelemaan uudelleen.

Loo Niva

Loo Nivan henkilökunta tekee mahdollisuuksien mukaan töitä kotoa käsin ja osallistuu erilaisiin etäpalavereihin, jotka ovat lasten oikeuksien puolesta kampanjoivien järjestöjen verkoston järjestämiä. He tekevät yhdessä työtä levittääkseen tietoa koronaviruspandemiasta.

Loo Niva kiinnittää erityistä huomiota lasten hyvinvointiin tässä tilanteessa ja on osallistunut vetoomuksen tekemiseen, jossa pyydetään hallitukselta apua lasten suojelemiseen pandemian aikana. Loo Niva levittää myös sosiaalisen median välityksellä vinkkejä ja neuvoja koronavirukselta suojautumiseen. Kenttätyö on toistaiseksi tauolla maassa olevien rajoitusten takia.

Koulut on suljettu ja lapset pysyttelevät kotona. Heidän vanhempansa pyrkivät mahdollisuuksien mukaan järjestämään heille opetusta. Monet järjestöt ovat aloittaneet etäopiskeluun suunnattuja ohjelmia verkossa.

Kathmandu on hiljentynyt