Kehitysyhteistyöhankkeemme Nepalin Etelä-Lalitpurissa tuo laatua kouluihin ja vahvistaa lapsen oikeuksia

Kehitysyhteistyön hankekoordinaattorimme Anu Karvinen kävi Nepalissa seurantamatkalla ja toi meille hyviä uutisia Koulu kuuluu kaikille -hankkeen tuloksista.

Hän vieraili muun muassa Etelä-Lalitpurissa Shree Bidhyadhiswari Secondary Schoolissa ja keskusteli hankkeesta koulun rehtorin Thala Prasad Timalsinan kanssa. Shree Bidhyadhiswarin koulu on kokenut hankkeen myötä melkoisen muodonmuutoksen sen jälkeen, kun rehtori kävi Koulu kuuluu kaikille -hankkeen myötä tutustumassa kathmandulaiseen mallikouluun. Siitä motivoituneena rehtori on lähtenyt hankkeemme avulla kehittämään koulun hallintoa, tiloja ja välineistöä. Muutosten myötä Shree Bidhyadhiswari Secondary School voi nyt toimia mallikouluna muille alueen kouluille.

Kolmasluokkalaiset yhteiskuntaopin tunnilla

Lapsiavioliitot vähentyneet

Anu Karvinen haastatteli matkansa aikana myös kyläyhteisön jäseniä sekä koululaisia. Aktiivinen kahdeksasluokkalainen Purnima Lama kertoi, että hänen mielestään koulujen lapsikerhoissa järjestetyistä aktiviteeteista tärkeimpiä olivat draamatyöpajat, joiden seurauksena lapset ovat pitäneet kyläyhteisössään teatteriesityksiä. Esityksissä on käsitelty tärkeitä teemoja kuten kiusaamista tai lapsiavioliittoja.

Asrangin alueen vuosikokouksessa aikuiset nostivat hankkeen tärkeimmäksi tulokseksi lapsiavioliittojen vähenemisen. Ennen nuorena naimisiin päätyi sadasta tytöstä 16–17 ja nykyään vain 1–2 tyttöä sadasta.

Shree Bidhyadhiswarin koulun pihaa ja maisemia

Koulu kuuluu kaikille – kouluympäristön kehittämishanke Nepalissa on Loo Niva Child Concern Groupin, Patan Community Based Rehabilitation -järjestön ja Interpedian yhteistyöhanke marginaaliryhmiin kuuluvien lasten kouluun pääsyn ja koulussa pysymisen edistämiseksi syrjäisellä Etelä-Lalitpurin alueella. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti vammaiset ja kastittomat lapset sekä tytöt. Hanketta rahoittavat Interpedian lahjoittajat ja Suomen ulkoministeriö.

 

Lue lisää Interpedian kehitysyhteistyöstä Nepalissa

Voit tukea työtämme Nepalissa kuukausilahjoittajana tai kummina

Lisätietoja kehitysyhteistyöhankkeesta Koulu kuuluu kaikille – kouluympäristön kehittämishanke Nepalissa (englanniksi)