Globaalikasvatus

Video: Mitä opin tänään?

Interpedia toteutti vuonna 2015 yhteensä kolme valokuvaustyöpajaa Nepalissa ja Suomessa. Kokhanan kylässä ja Kokkolassa lapset ja nuoret saivat oppia valokuvaamisesta valokuvaaja Tuukka Ervastin johdolla, sekä pääsivät dokumentoimaan kouluaan ja elinpiiriään. Lisäksi videolla lapset kertovat kouluistaan ja puhuvat oppimisesta ja sen merkityksestä tulevaisuudelleen.

Ulkoasiainministeriön tukeman hankkeen aiheina ovat lasten oppiminen ja koulunkäynnin tärkeys Suomessa ja Nepalissa.

 Mitä opin tänään? -oppimateriaali alakoululaisille

Missä ja miten minä opin? Käyvätkö kaikki lapset Nepalissa koulua samalla tavalla kuin Suomessa? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan Interpedian uudessa alakoululaisille suunnatussa oppimateriaalissa.

Oppimateriaali koostuu toiminnallisista harjoituksista, joilla voidaan työstää videosta nousevia ajatuksia oppimisesta ja koulutuksesta. Harjoituksista opettajat ja kasvattajat voivat koostaa eripituisia tuntikokonaisuuksia.

Mitä opin tänään -oppimateriaali_fi

Liite:

Lasten kuvia

Mitä opin tänään_sinimusta

Erilaiset päivät – Lasten arkea Nepalissa

Video: jokaisella lapsella on oikeus perheeseen ja koulutukseen

”Suurin toiveeni on, että saisin olla perheeni ja ystävieni kanssa ja käydä taas koulussa”, kertoo 12-vuotias kotitaloustyöntekijä Sarala Interpedian Erilaiset päivät -globaalikasvatusvideolla. Video kertoo kahden lapsen tarinan avulla lapsityöläisyydestä ja koulunkäynnistä.

Interpedia on tuottanut Nepalissa kuvatun Erilaiset päivät -lyhytfilmin, joka kertoo kahden 12-vuotiaan nepalilaislapsen arkipäivästä. Sarala työskentelee katmandulaisessa perheessä kotiapulaisena kaukana maaseudulla asuvasta perheestään. Bikash taas asuu perheensä kanssa vuoristoisella maaseudulla ja käy koulua.

Video on tuotettu ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Erilaiset päivät -oppimateriaali alakouluille

Miksi kaikki lapset eivät pääse kouluun? Miksi monet lapset joutuvat tekemään töitä koulunkäynnin sijaan?

Näitä kysymyksiä pohditaan Erilaiset päivät -oppimateriaalissa, joka pohjautuu samannimiseen videoon. Oppimateriaali koostuu toiminnallisista harjoituksista, joilla voidaan työstää videosta nousevia ajatuksia lapsen oikeuksista.

Oppimateriaali

Undervisningsmaterial

Oppimateriaalin liitteet:

Kuvat lajittelutehtävään

Kuvat kirje Nepaliin tehtävään

Koulun kyltti nepaliksi

Valokuvanäyttely Erilaiset päivät – Lasten arkea Nepalissa

Erilaiset päivät -näyttely kuvaa lasten arkipäivää Nepalin maaseudulla ja pääkaupungissa Kathmandussa. Valokuvanäyttely tuo esille hetkiä nepalilaislasten arjesta; koulua, vapaa-aikaa, perhettä, mutta myös lapsityötä. Monilla lapsilla on mahdollisuus käydä koulua, mutta osa lapsista on päivittäin työssä kaukana perheensä luota ja koulunkäynti jää pelkäksi haaveeksi. Yhteistä kaikille lapsille on kuitenkin unelmat tulevaisuudesta.

Interpedia on tuottanut valokuvanäyttelyn ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella. Näyttely koostuu valokuvaaja Sami Sallisen ja kenkäsuunnittelija Minna Parikan vuonna 2014 Nepalissa ottamista valokuvista.

Maapaketit

Miten lapset leikkivät Nepalissa? Mitä nautitaan aamupalaksi etiopialaisessa perheessä? Mistä löytyisi tietoa kolumbialaisten lasten arkipäivästä?

Interpedian maapaketit esittelevät Nepalin, Etelä-Afrikan, Intian, Etiopian, Kolumbian, Thaimaan ja Kiinan kulttuuria sekä näissä maissa asuvien ihmisten elämää. Ne käyvät hyvin erilaisten teemapäivien tai tapahtumien järjestämiseen ja maiden kulttuureihin tutustumiseen. Jokaiseen pakettiin on koottu kyseisen maan esineistöä kuten vaatteita, kirjoja, leluja, soittimia ja kankaita.

Lisäksi paketista löytyy tietovihko, jossa tarkastellaan kyseisen maan historiaa, luontoa, kulttuuria, elinkeinoja, perhe-elämää, koulutusta ja suhdetta Suomeen. Erityisesti käsitellään lasten asemaa ja arkea tuossa maassa.

Maapaketteja lainataan yksityishenkilöille, kouluille, päiväkodeille, opintopiireille ja muille niitä tarvitseville. Perimme maapaketeista 50 €/80 € lainausmaksun riippuen kuljetusetäisyydestä. Maksulla katetaan postituksesta syntyvät kulut. Maapaketit toimitetaan tilaajalle Matkahuollon välityksellä. Paketti noudetaan paikallisesta Matkahuollon toimipisteestä. Yksi paketti painaa 5–10 kiloa.

Lisätietoja paketeista antaa Interpedian järjestökoordinaattori Annariina Seppä puhelimitse 09-2727 060 tai sähköpostitse toimisto(at)interpedia.fi.

Tutustu myös Intepedian Lue ja lahjoita lukutaito -kampanjaan sekä koulukummiuteen.