AjankohtaistaMerkityksellistä yhteistyötä lapsen puolesta

Merkityksellistä yhteistyötä lapsen puolesta

Kun aloitin Interpediassa koulutussuunnittelijana vuonna 2004, elimme hyvin vauhdikasta aikaa. Vuoden 2005 iso mullistus, muutto Helsinkiin, aiheutti monenlaisia järjestelyitä käytännön muutosta uusien työntekijöiden rekrytointeihin, ja samaan aikaan järjestimme kansainvälistä seminaaria Suomen adoptiolain uudistuksen 25-vuotisjuhlan kunniaksi.

Hakeuduin alun perin Interpediaan sen vuoksi, että tiesin järjestön tekevän yhteistyötä Etelä-Afrikan kanssa. Maa on minulle henkilökohtaisesti tärkeä. Vuonna 2005 olin vaikuttamassa siihen, että aloitimme kummiyhteistyön SA Cares for Life -järjestön kanssa, sen jälkeen siirryin adoptiovastaavan tehtäviin ja tein ensimmäisen työmatkani maahan. Suhteeni Etelä-Afrikkaan on vuosien varrella vain syventynyt, ja haluan pitää sitä yllä seuraamalla maan yhteiskuntaa ja kulttuuria. Yhteistyö Etelä-Afrikan kanssa motivoi minua edelleen, ja haluan omalta osaltani olla mukana siinä, että edes jonkun lapsen elämä muuttuisi parempaan suuntaan.

Myöhemmin siirryin vastaamaan myös suhteista Kolumbiaan ja olen saanut tutustua myös siihen. Maasta on tullut minulle vähitellen aivan yhtä merkityksellinen kuin Etelä-Afrikasta.  Nämä yhteistyösuhteet ovat minulle hyvin tärkeitä, olen saanut oppia tuntemaan ihmisiä ja maita sekä niiden adoptiojärjestelmiä, ja päässyt niihin myös vaikuttamaan.

Syvempää yhteistyötä

Yhteistyösuhteemme ovat näiden vuosien varrella muuttuneet paljon. Olemme siirtyneet paljon dialogisempaan työtapaan, syvempään yhteistyöhön. Nyt pohdimme jopa päivittäin yhdessä, miten voisimme parantaa esimerkiksi perhetyötä, lasten asioita ja adoption jälkipalvelua.

Olen saanut olla mukana rakentamassa adoption jälkipalvelua ja sen merkitys onkin kasvanut. Opimme koko ajan uutta, ja adoptoitujen kokemusten kautta voimme kehittää myös adoptiotyötä. Ero on suuri, jos vertaan alkuaikojen adoptiotyön tekemistä nykyiseen työhöni. Nykyään työ on paljon räätälöidympää ja yksilöllistä, valmistelu on syvällisempää ja kohtaamisia enemmän. Nyt selvitämme lapsen terveydentilan mahdollisimman tarkasti, ja samalla on tunnettava hakijaperheen valmiudet ennen sijoitusta.

Vain muutos on pysyvää

Hiljaista hetkeä ei ole näiden vuosien aikana ollut. Mitä tahansa voi tapahtua ja siihen on oltava valmis reagoimaan. Kohdemaassa voivat lainsäädäntö tai poliittiset olosuhteet muuttua, yhtäkkiä voi taivaalla olla matkat estävä tuhkapilvi tai maailmanlaajuinen pandemia pysäyttää kaiken.

Myös teknologia on edistynyt valtavasti. Ennen viestimme kaiken faksilla tai paperipostilla, jopa sähköpostin käyttö oli harvinaista. Nykyään käytössä on monta eri kanavaa ja videoyhteydet, maailma pienentynyt ja olemme osa globaalia perhettä. Samalla työstä on tullut paljon nopeatempoisempaa.

Adoptiojärjestelmät kehittyvät koko ajan

Työn eettisyys on minulle tärkeää. On ollut iso kunnia olla mukana kehittämässä adoptiojärjestelmiä yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Sekä kohdemaissa että meillä on menty paljon eteenpäin. Lisäksi lastenkotiolot ovat parantuneet huomattavasti. Kohdemaiden lastenhoitokulttuuri on muuttunut, lastenhoitajien koulutus on edistynyt, ja nyt tiedetään paljon enemmän lastenkotien olosuhteiden vaikutuksesta lapsiin, mikä on tärkeää kiintymyssuhteen kannalta.

Järjestelmien kehittyminen on hyvä asia sinänsä. Varjopuolena siinä on adoptioprosessien pidentyminen kaikissa maissa. Tämän seurauksena lapset ovat pidempiä aikoja lastenkodissa. Byrokratia on juridisessa prosessissa välttämätöntä, mutta on edelleen jatkuvasti mietittävä, miten sitä sujuvoitetaan lapsen edun mukaisesti.

Vuosien varrella kohdemaidemme lastensuojelu on myös mennyt eteenpäin, mikä tarkoittaa esimerkiksi kotimaan adoptioiden lisääntymistä. Silti näissä maissa on edelleen lapsia, joille ei löydetä perhettä kotimaasta. Silloin kansainvälinen adoptio on hyvä vaihtoehto lapselle pysyvyyden takaamiseksi.

Merkityksellistä tiimityötä

Parasta työssäni on ollut upea Interpedia-tiimi ja kollegani maailmalla sekä tunne siitä, että tekee merkityksellistä työtä. Ensisijainen motiivini tässä työssä on nähdä lapsen pääsy perheeseen, se hetki, kun tähdet syttyvät hänen silmiinsä, usein jo hakumatkalla. Tavoitteena on oikean perheen löytäminen lapselle. Onkin ollut ilo ja kunnia työskennellä monien ihanien perheiden kanssa, jotka ovat mahdollistaneet upean kasvualustan näille adoptoiduille.

Lapsi on meille ensisijainen asiakas. Se on äärettömän tärkeää, ja jos siitä tingitään, olen väärässä paikassa. Olen valmis käyttämään paljon aikaa juuri lapsen vuoksi, näkemään vaivaa, etten itse olisi se, joka viivyttää hänen prosessiaan.

Lapsiesityksissä on nykyään paljon työtä, lääkärikonsultaatiot vievät aikaa ja pohdimme todella tarkkaan sijoituksia yhteistyöverkostossamme sekä tiimissämme. On monia lapsia, jotka ovat jääneet systeemin jalkoihin, mutta kun hänen asioihinsa syvennytään, löytyykin uusia mahdollisuuksia – tämä on hyvin motivoivaa.

Pohjoismainen yhteistyö on yhä tiiviimpää

Yhteistyö omassa tiimissämme sekä kohdemaiden kollegojen kanssa on ollut tärkeää. Näiden lisäksi pohjoismainen yhteistyö on ollut hyvin innostavaa ja hyödyllistä. Tämä yhteistyö on tiivistynyt paljon vuosien aikana. Monessa asiassa lähikollegani löytyy nyt toisesta Pohjoismaasta. Tämä on ammatillisen kehittymisen kannalta hyödyllistä ja lisäksi hyvin inspiroivaa.  Edustan Interpediaa Pohjoismaisen adoptioneuvoston NAC:n hallituksessa ja sen lisäksi olen usein yhteydessä kollegoihin muissa Pohjoismaissa.

Interpedia on aina ollut aktiivinen toimija pohjoismaisessa yhteistyössä. Me ajattelemme hyvin samalla tavoin adoptiokentästä ja jaamme samanlaiset arvot. Nordic Adoption Approachiin on kirjattu yhteiset ajatuksemme tästä työstä.

Tulevaisuuden näkymiä

Tällä hetkellä odotan pandemian jälkeistä aikaa ja toivon, että kohdemaamme selviytyvät tästä ajasta. Valitettavasti pandemia ei ole ainakaan vähentänyt lastensuojelun ja sitä myötä kenties kansainvälisen adoption tarvetta. Pandemian jälkeinen aika tulee varmasti sisältämään uusia käytäntöjä ja muutoksilta tuskin voimme välttyä, sillä adoptiotyössä mikään ei ole niin varmaa kuin muutos.

lapsi naisen sylissä

Marika Elmeranta
Kirjoittaja on adoptiovastaava. Hän on työskennellyt Interpediassa vuodesta 2004 alkaen.