Lapsi tulee adoptiossa osaksi laajempaa sukua

Sain ilon osallistua aikuisen adoptoidun ammattiin valmistumisen juhliin. Hänen kasvuaan olen saanut seurata jo parinkymmenen vuoden ajan. Synnyinmaansa lastenkodissa ensimmäistä kertaa näkemäni pieni lapsi on nyt kasvanut aikuisuuden kynnykselle, valmiina ottamaan sen mukanaan tuomat haasteet vastaan.

Kesäisissä perhejuhlissa kuulin isoäidin kertovan perheen tarinaa ja historiaa. Perheeseen adoptoitu lapsi kuuluu vahvasti sukuunsa ja hänellä on selvästi aivan erityinen paikka isoäidin sydämessä. Isoäiti muisteli myös parinkymmenen vuoden aikaisia tapahtumia, aikaa ennen ja jälkeen adoption. Hänelle oli jäänyt erityisesti mieleen yksi tapahtuma oman lapsensa ja tämän puolison adoptio-odotuksen ajalta. Silloin järjestettiin ensimmäisiä kertoja tapaaminen adoptio-odottajien läheisille ja isovanhemmille. He saivat hyödyllistä tietoa kansainvälisistä adoptioista ja lisäksi he tapasivat toisia, samalla tavalla adoptioisovanhemmiksi tai -läheiseksi tulevia ihmisiä. Nämä kohtaamiset ovat sitten jatkuneet isovanhempien ja läheisten infotapaamisina, joita me adoptiotoimijat edelleen säännöllisesti järjestämme.

Lapsi tulee adoptiossa uuteen sukuun ja osaksi adoptiovanhempien läheisten joukkoa. Tulevat vanhemmat valmistautuvat adoptiovalmennuksen aikana tähänkin asiaan. Kaikkina näinä adoptiotyön vuosina itselläni on ollut vahva tunne siitä, että myös perheen läheiset tarvitsevat tietoa adoptiosta ja tutustumista toisiin isovanhempiin, sukulaisiin ja läheisiin. Keskustelu tämän isoäidin kanssa vahvisti tätä tunnetta. Kuinka tarkasti hän muistikaan tämän adoptioneuvonnan aikana järjestetyn tilaisuuden ja sen aikana toisten isovanhemmuutta odottavien kanssa käydyt keskustelut. Miten tärkeä osa kaikilla näillä ihmisillä onkaan adoptioperheen jaksamisessa myös silloin kun elämä tuo eteen omia vaatimuksiaan lasten kanssa.

Tietoisuus asioista tuo myös tarvetta jatkuvasti kehittää työtämme niin, että adoptiot olisivat niin hyvin tehtyjä kuin se suinkin on mahdollista. Että tietoa ja tukea olisi saatavilla kaikille, joita se koskettaa: lapselle, vanhemmille, isovanhemmille, perheen muille läheisille ja lapsen kanssa työskenteleville.

puu versoo

Seuraava koulutustilaisuus adoptioperheiden läheisille järjestetään maaliskuussa 2017.


Anja Ojuva
ToiminnanjohtajaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *