Kehitysyhteistyöleikkaukset ja Etiopian lapset

Interpedian kehitysyhteistyöpäällikkö Ilona Kalliola palasi työmatkaltaan Etiopiasta ja kertoo miksi Etiopian lapset tarvitsevat tukeamme.

Olen asunut ja matkustanut useissa kehitysmaissa ja ajattelin, etten enää kovin helposti ylläty mistään näkemästäni. Tämä oli ensimmäinen matkani Etiopiaan ja vaikka tiesin, että maa on köyhä, varsinkin monien lasten tilanne pysäytti. Tällaista lasten huono-osaisuutta näin samassa mittakaavassa viimeksi Bangladeshissa käydessäni.

Taloudellinen kehitys ja kehitysyhteistyö ovat viime vuosina parantaneet lasten asemaa monessa Afrikan maassa. Yhä useampi lapsi käy koulua ja katulasten kurjaan elämään on pystytty vaikuttamaan monissa suurkaupungeissa. Etiopiassa kuitenkin pohdin miten on mahdollista, että kaduilla kulkee yhä sadoittain liimaa haistelevia katulapsia ja jopa hyvin pieniä taaperoita pyörii kadulla tiedottomana makaavien aikuisten kyljessä. Tämä on siis mahdollista vielä nykymaailmassa ja mietin mikä on näiden lasten tulevaisuus. Samalla sain vahvistuksen sille, että Interpedian kumppanijärjestöt Etiopiassa tekevät oikeita asioita, eli vaikuttavat juuri haavoittuvassa asemassa olevien lasten elämään ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

Yhteistyökumppanimme Maedot tekee tänä vuonna tärkeää työtä Addis Abeban köyhällä asuinalueella kummien tuella. Pienellä rahalla ja resursseilla pyöritetään vaihtoehtoista koulukeskusta niille lapsille, joilla ei muuten olisi mahdollisuuksia päästä kouluun. Nämä lapset saavat edes jonkinlaisen tuen tulevaisuudelleen. Samalla katukuvassa näkyi selvästi, miten moni lapsi vielä jää tällaista tukea vaille.

Toinen yhteistyökumppanimme Berhan Lehetsanat huolehtii erittäin haavoittuvaisesta lapsiryhmästä. Sen työntekijät haravoivat yhteisöjä ja etsivät eri tavoin vammaisia lapsia, jotka eivät usein lainkaan poistu kotoa ja jäävät helposti koko yhteiskunnan ulkopuolelle. Berhan Lehetsanat tuo heidät esille, koulutuksen ja kuntoutuksen piiriin. Osalla lapsista on ollut aiemmin todella epäinhimilliset oltavat. Vanhemmat ja koko yhteisö tarvitsevat myös koulutusta vammaisten lasten tarpeista ja oikeuksista, jotta tulevaisuudessa heihin osattaisiin suhtautua paremmin.

Koko Etiopian kehityksen kannalta on tärkeää, että ihmisten elämään voidaan vaikuttaa ajoissa, jo lapsena. Tämän matkan jälkeen tuntuu erityisen kylmäävältä lukea hallituksen lisäleikkauksista kehitysyhteistyöhön.

Lämmin kiitos kaikille tukijoillemme, te teette työstämme mahdollista!

Lapsia Maedotin vaihtoehtoisessa koulutuskeskuksessa

Lapsia Maedotin vaihtoehtoisessa koulutuskeskuksessa


Ilona Kalliola

Kirjoittaja on Interpedian kehitysyhteistyöpäällikköVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *