Euroopan tuulia

Eurooppalaisten adoptiojärjestöjen kattojärjestö EurAdoptin konferenssi pidettiin Hollannin Utrechtissa 1.-2.6.2016. Teemana oli ”The Relevance of Adoption”. Toiminnanjohtaja Anja Ojuva kokosi blogikirjoitukseensa tärkeimpiä konferenssin herättämiä ajatuksia.

Aikuiset adoptoidut olivat hyvin esillä EurAdoptin konferenssissa tänä vuonna. Kuulimme voimakkaitakin mielipiteitä adoption oikeutuksesta, puolesta ja vastaan. Silti mieleen jäi adoptoitujen enemmistön viesti siitä, että antakaa jokaiselle lapselle oikeus omaan, pysyvään perheeseen. Kuulimme myös tutkimustietoa siitä, mikä merkitys perheellä on lapsen kehityksessä verrattuna elämään laitoksessa.

Hyvää keskustelua käytiin myös siitä, kuinka tärkeää on tarjota jokaiselle adoptioperheelle ammatillista tukea adoption jälkeen. Tuen pitäisi olla kaikille saatavilla helposti. Yhteiskunnan kannalta sen kustannukset ovat pieniä, kun tuen hyödyt tulevat moninkertaisina takaisin. Tasapainoinen perhe on aina lapsen etu.

Adoptiopalvelunantajana otimme ilolla vastaan puheenvuorot, joissa korostettiin ammatillisen adoptiotoiminnan merkitystä. Sen avulla moni asia on kehittynyt parempaan suuntaan viimeisten vuosikymmenien aikana. Tästä hyvänä esimerkkinä on adoption jälkipalveluun tarvittava dokumentointi. Se on tänä päivänä aivan eri tasolla kuin mitä se oli kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Tieto kattavan dokumentoinnin merkityksestä on kasvanut sekä meillä että lapsia luovuttavissa maissa. Jokaisella adoptoidulla on oikeus saada tietoa taustastaan.

Ammatillinen työ pitää aina sisällään siitä aiheutuvat kustannukset. Tämä on edellytys sille, että voimme hoitaa adoptioprosessin jokaisen vaiheen mahdollisimman hyvin. Ammatilliseen adoptiotyöhön kuuluu myös adoptioiden jälkipalvelu, sen kehittäminen, taustatietojen tulkinta ja säilyttäminen. Jälkipalveluun on myös oltava riittävästi resursseja.

Maat, joissa yhteiskunta tukee adoptioperheitä – esimerkiksi Islanti ja Luxemburg – ovat hyvinä esimerkkeinä myös meille suomalaisille. Hyvinvoivat lapset ja perheet ovat ovi tulevaisuuteen.

Anne Frank


Anja Ojuva
ToiminnanjohtajaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *