Elämää Nepalissa maanjäristyksen jälkeen

Deepi Khadgi ja Shisam Maharjan, molemmat 16-vuotiaita, käyvät Yuwa Prativa Vidhya Mandir Secondary 6 -koulua Khokanan kylässä Nepalissa. He osallistuivat Loo Nivan kummilapsina Annual Gathering & Parents Interaction Day -päivään. Etvo-vapaaehtoisemme Silja Uusikangas haastatteli heitä ja kysyi miten vuosi tuhoisan maanjäristyksen jälkeen on sujunut.

Kuva: Tuukka Ervasti

Kuva: Tuukka Ervasti

Lähes tasan vuosi sitten Deepi ja Shisam olivat samassa vuosittaisessa tapahtumassa piknikillä. Seuraavana päivänä maa järisi.

Molempien kodit tuhoutuivat maanjäristyksessä. Tällä hetkellä heidän perheensä kärsivät tilan puutteesta väliaikaisissa kodeissa. Vanhemmat ovat kovilla, kun joutuvat huolehtimaan perheistään ahtaudessa ja talous on tiukalla.

Deepa oli talossa sisällä ensimmäisen järistyksen aikaan. ”Pelottaa, että trauma jää elämään ja muisto ei häviä ollenkaan”, hän kertoo. Shisam puolestaan sanoo rauhallisena, ettei pelkää enää.

Myös muiden kummilasten tarinoissa toistuu pelko uudesta maanjäristyksestä. Vuosipäivä 25.4. ahdistaa monia.

Deepalla ja Shisamilla on suuri huoli tulevasta, mutta samalla he ajattelevat, että kahden suuren maanjäristyksen jälkeen osaa ehkä jo toimia, kun seuraava tulee.

Monet talot ovat yhä raunioina

Monet talot ovat yhä raunioina

Räätäli ottaa mittoja kummien tukemia koulupukuja varten

Räätäli ottaa mittoja kummien tukemia koulupukuja varten

Molemmat korostavat sitä, kuinka tärkeää Loo Nivan antama taloudellinen tuki ja koulumateriaalit ovat olleet. Tulevaisuudessa Deepa haluaisi olla itsenäinen, mutta hän ei ole vielä päättänyt ammattia. Shisam taas haluaisi sosiaalityöntekijäksi, koska hän on itse saanut tukea ja haluaa myös antaa sitä muille.

Heidän opettajansa kertoo, että taloudellinen tilanne on yleensä suurin este koulunkäynnille, mutta myös vanhempien mahdolliset muut ongelmat.

Suomalaisille kummeille Deepa ja Shisam halusivat kertoa olevansa kiitollisia ja arvostavansa tukea: ”Toivottavasti mahdollisimman moni saisi tukea ja voisi opiskella”.

Silja Uusikangas


Vierailija

Vierailijoiden blogeissa esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia eivätkä välttämättä edusta Interpedian virallista kantaa.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *