Adoptoitujen leirillä ymmärretään kaveria ilman sanojakin

Interpedian kesäleireillä on jo pitkät perinteet. Monet kansainvälisesti adoptoidut lapset ja nuoret saapuvat leireille yhä uudelleen vuosi toisensa perään. Tänäkin kesänä sekä lasten- että nuortenleirillä näkyi tuttuja kasvoja ja myös uusia leiriläisiä saamme joka vuosi mukaan toimintaan.

Mukava ja iloinen kuhina on käynnissä heti, kun leiriläiset saapuvat paikalle vanhempiensa kanssa tai bussikyydillä. Iloinen jälleennäkeminen sekä uteliaisuus uusia tulijoita kohtaan on selvästi aistittavissa. Leirin ohjaajat johtavat leiriläiset omiin taloihinsa ja pian leiri onkin valmis alkamaan.

Kauniissa järvimaisemassa metsän keskellä on mukava viettää perinteistä leirielämää. Ohjelmassa on muun muassa lettujen- ja makkaranpaistoa leirinuotiolla, uimista, saunomista, ulko- ja sisäpelejä, melontaa sekä muuta yhdessäoloa. Ammattitaitoiset ja koulutetut ohjaajat huolehtivat, että leiri sujuu joustavasti ja turvallisesti.

Leiriläisten kanssa jutellessa kävi ilmi, että tärkein syy tulla leirille on ehdottomasti kaverit. Adoptoitujen leirillä ei tarvitse selitellä muille omaa taustaansa. Erään leiriläisen mukaan parasta leirissä on se, että kaverit ymmärtävät ilman sanojakin, miltä tuntuu olla adoptoitu. Samassa koulussa tai lähipiirissä ei välttämättä ole ketään toista adoptoitua, jolta saisi vertaistukea. Kansainvälisesti adoptoitujen lasten ja nuorten leireillä moni kokee, että voi olla oma itsensä. Toisten adoptoitujen kanssa lapset ja nuoret voivat jakaa sellaisia asioita, joista muiden kavereiden kanssa ei välttämättä pysty puhumaan. Monet leiriläiset pitävät yhteyttä myös leirien ulkopuolella.

Toisten adoptoitujen kohtaaminen voi joskus herättää myös kipeitä pohdintoja omasta taustasta. Leirien ohjaajille on annettu tietoa adoptioista ja adoptoitujen lasten ja nuorten tarpeista sekä asioista, joita adoptoitu saattaa elämässään pohtia. Tänä vuonna kesäleireillä oli osan aikaa mukana myös psykoterapeutti, jolta lapset ja nuoret saivat tukea tarpeen mukaan. On tärkeää, että mieltä painavista asioista pääsee puhumaan myös luotettavan aikuisen kanssa.

Toisten adoptoitujen kohtaaminen on erittäin tärkeä vertaistuen muoto ja myös tärkeä osa Interpedian jälkipalvelutoimintaa. Eräs vanhempi kiteytti leirin näin: ”Leiri ja siellä luodut kontaktit ovat erittäin tärkeitä. Olen tosi onnellinen, että leirillä on syntynyt hyvä yhteishenki. Tyttäreni on saanut vuosien varrella leireiltä useita hyviä ystäviä, joiden kanssa on mm. yökyläilty useampaan kertaan.”

Leireiltä saadut ystävät ja yhteiset muistot kantavat pitkään ja parhaimmillaan leirikavereista tulee elinikäisiä ystäviä.

käsien jäljet

 


Annariina Seppä

Kirjoittaja on Interpedian järjestökoordinaattori