Abban Katinka Pieterse: ”Luottamus rakentuu pitkän yhteistyön aikana”

Etelä-Afrikan adoptiokontaktimme Abba Specialist Adoption & Social Services eli Abban johtajat Katinka Pieterse ja Rene Ferreira kävivät työmatkalla Suomessa pääsiäisviikolla. Järjestimme Interpediassa Abban yhteistyökumppanien tapaamisen, johon osallistuivat kaikki Abban eurooppalaiset yhteistyöjärjestöt. Interpedian adoptiotiimin lisäksi kokoukseen osallistuivat Abban kumppanit Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta ja Alankomaista.

Abba tapaa kaikki yhteistyöjärjestönsä yleensä kerran neljässä vuodessa ja useamminkin, jos tarvetta ilmenee. Tällä kertaa tapaamisessa on käsitelty Etelä-Afrikan lastensuojelulakiin ehdotettuja muutoksia. ”Yhteistapaaminen on hedelmällinen tapa työstää muutoksia, voimme kertoa samat asiat kaikille yhdellä kertaa ja yhdessä pohtia niiden tuomia muutoksia ja löytää parhaimmat ratkaisut avoimen vuoropuhelun kautta”, kertoi toiminnanjohtaja Katinka Pieterse tyytyväisenä.

Yhteiset arvot yhteistyön perustana

Kysyimme myös Pieterseltä, mitä Abba odottaa vastaanottavan maan järjestön kanssa tehtävältä yhteistyöltä. ”Olen tyytyväinen siihen, että meillä on pitkä yhteistyö kaikkien eurooppalaisten kumppaniemme kanssa. Useimpien kanssa olemme aloittaneet jo 2000-luvun alkupuolella. Yhteistyö on jo alun perin lähtenyt siitä, että jaamme samat arvot ja meillä on yhteinen käsitys siitä, milloin adoptio on lapsen kannalta hyvä ratkaisu. Vuosien myötä olemme oppineet tuntemaan toisemme ja työtapamme, joten voimme työskennellä avoimesti ja läpinäkyvästi yhdessä ja tukea toisiamme vaikeissa tilanteissa. Luottamus ja yhteinen näkemys ovat tärkeitä tässä työssä, sillä kansainvälinen adoptio herättää monenlaisia, ristiriitaisiakin, ajatuksia. Adoptio on joillekin lapsille paras, ja joskus ainoa, mahdollisuus saada pysyvä rakastava perhe. On tärkeää, että jaamme tämän näkemyksen yhteistyökumppaniemme kanssa”, hän sanoi.

Pieterse arvostaa eurooppalaisia adoptioprosesseja ja kokeneita yhteistyöjärjestöjä: ”Hakijaperheet ovat olleet hyvin valmistautuneita adoptioon. Heillä on ollut realistinen käsitys ja syvällinen ymmärrys adoptiosta. Adoptiossa on omat erityispiirteensä, se sisältää haasteita mutta myös mahdollisuuden johonkin kauniiseen.”

”Adoptionhakijalle kaikkein tärkeimmät ominaisuudet ovat kyky ja halu sitoutua lapseen loppuelämäksi ja valmius uuden oppimiseen.”

”Adoptio nähdään usein vaikeana ja pitkänä prosessina, myös Etelä-Afrikan kotimaan adoptioissa. Vaatimuksia ja byrokratiaa pidetään hankalina. Haluaisin sanoa kaikille, että täydellistä perhettä ei ole olemassakaan. Hyvät hakijat pohtivat paljon adoption luonnetta. Adoptionhakijalle kaikkein tärkeimmät ominaisuudet ovat kyky ja halu sitoutua lapseen loppuelämäksi ja valmius uuden oppimiseen. Motivaatio on kaiken perusta”, lisäsi Pieterse.

Interpedian adoptiovastaava Marika Elmeranta oli myös hyvin tyytyväinen kokoukseen: ”Tapaaminen on tehokas ja kaikille osapuolille hyödyllinen tapa tehdä yhteistyötä. Adoptiokenttä on jatkuvassa muutoksessa ja yhdessä työskentely auttaa meitä kaikkia työssämme. Samalla saamme syvällisen käsityksen siitä, mitä Etelä-Afrikan adoptiokentällä tapahtuu sekä poliittisella että juridisella tasolla. Jokaisella Abban kumppanilla on oma lähestymistapansa ja voimme myös oppia toinen toisiltamme.”

Abba partners meeting

Kuvassa Katinka Pieterse neljäs vasemmalta ja Rene Ferreira kolmas oikealta.

 

Lue lisää Etelä-Afrikan adoptioista