”Adoptio on tuonut paljon rikkautta ja rakkautta elämään” – #Adoptionilo-kampanja alkaa jälleen 12.3.2018

Solmelan perheessä kuopuksen kanssa kotiin jäi isä, esikoisen kanssa äiti. – Se taitaa olla suurin ero.

Muuten elämä on samanlaista tarhaan viemistä, telinevoimisteluun ja balettiin kuljettamista ja sisarusten nujuamista kuin muissakin lapsiperheissä.

Solmelan perheeseen adoptoitiin pikkusisko viisi vuotta sitten. Isä Mika, äiti Kirsi ja silloin ekaluokkalainen isoveli Jasu hakivat Pinjan kotiin Kiinasta.
– Pinjaa pelotti, kun oli paljon vieraita ihmisiä ympärillä, muistelee isoveli ensitapaamista.

Neuvonnan alusta kesti neljä ja puoli vuotta ennen kuin taaperoikäinen Pinja tuli kotiin Suomeen. Kotimatka ei ollut kovin hohdokas uuden perheenjäsenen korvatulehduksen takia, mutta sen jälkeen kaikki on mennyt paremmin kuin Kirsi ja Mika ovat osanneet odottaakaan.

Voimaa vanhemmat saavat lasten näyttäessä avoimesti tunteitaan, Someloilla halataan ja pussataan monesti päivässä.

– Välillä he myös kiukuttelevat, mutta se kuuluu elämään!

#Adoptionilo

kiinalaiset tossut

Viime vuonna Suomeen adoptoitiin 70 lasta ulkomailta. Lisäksi vuosittain noin 30 Suomessa syntynyttä lasta saa adoption kautta kodin.

#Adoptionilo-kampanja 12.–18.3.2018 kannustaa ihmisiä jakamaan sosiaalisessa mediassa hetken omasta adoptioarjestaan. Samalla viikolla vietetään myös Adoptoitujen päivää 13. maaliskuuta. Kampanjan tarkoituksena on rohkaista kaikkia, joiden elämää adoptio koskettaa – eri-ikäisiä adoptoituja, adoptiovanhempia ja
–isovanhempia, sekä adoptioperheiden läheisiä – jakamaan jokin onnenhetki arjestaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #adoptionilo tai ruotsiksi #adoptionsglädje.

Adoptio on yksi tapa perustaa perhe. Adoptiovanhemman ei tarvitse olla superihminen, mutta eroja ja menetyksiä kokeneen lapsen vanhempi tarvitsee hyviä voimavaroja tarjotakseen lapselle korvaavia kokemuksia. Vaikka Suomen palvelujärjestelmässä adoption jälkeinen tuki ja adoptio-osaaminen vaativat vielä kehittämistä, suureksi osaksi adoptioperheissä vietetään kuitenkin hyvin tavallista arkea iloineen ja haasteineen.

– Adoptio on ennen kaikkea lapselle uusi mahdollisuus, kampanjan takana olevat järjestöt toteavat.

Kampanjan järjestävät yhteistyössä Adoptioperheet ry, Interpedia ry, Pelastakaa Lapset ry ja Yhteiset Lapsemme ry. Lisätietoa sosiaalisen median kampanjasta Adoptioperheet ry:n kotisivuilta: www.adoptioperheet.fi/adoptionilo

 

Autamme mielellään median edustajia löytämään adoptioperheitä tai adoptoituja haastateltaviksi. Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Lotta Ventelä, viestintä- ja järjestösihteeri, Adoptioperheet ry, puh. 045 233 0430

Marja Utela, tiedottaja, Interpedia ry, puh. 050 414 1452

Irma Marttinen, viestintä- ja vaikuttamistyön koordinaattori, Yhteiset Lapsemme ry, puh. 050 3782 463

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221